Directorul Băncii Vaticanului a demisionat, pe fondul unui scandal financiar

158

Directorul Băncii Vaticanului, Paolo Cipriani, şi adjunctul său, Massimo Tulli, au demisionat astăzi, în cadrul unei anchete a justiţiei italiene asupra instituţiei Sfântului Scaun.

Demisiile vin după ce vineri monseniorul Nunzio Scarano, un fost bancher devenit preot, a fost arestat alături de un agent secret şi de un broker, precizează The Guardian. Cei trei au fost acuzaţi că au vrut să transfere 20 de milioane de euro în Italia, din Elveţia, pentru prietenii monseniorului Scarano. Interimatul funcţiei de director general va fi preluat de actualul preşedinte al băncii.

Ernst von Freyberg, preşedintele băncii, cunoscută în mod oficial drept Institutul Operelor Religioase, va prelua interimatul funcţiei de director general. De asemenea, organigrama instituţiei va include un nou post, cel de director de risc, care va avea grijă ca banca să respecte normele financiare.

Fostul director al Băncii, Paolo Cipriani, a fost anchetat în 2010 alături de preşedintele de atunci al băncii, pentru încălcarea normelor italiene privind spălarea de bani, prin intermediul unor cecuri descrise ca donaţii către biserică. La acea vreme, garda financiară a confiscat 23 de milioane de euro dintr-un cont deţinut de Vatican, la o bancă din Roma.