Episcopii catolici, nu teologii, stabilesc interpretarea corectă a Bibliei

52

Teologii şi episcopii au roluri complementare în promovarea învăţăturilor catolice, dar episcopii au ultimul cuvânt în interpretarea Bibliei, conform unui raport întocmit de o adunare de consultanţi teologici de la Vatican.

„Teologia astăzi: Perspective, principii şi criterii" este cel mai recent raport realizat de Comisia Teologică Internaţională, un grup de teologi numiţi de Papa Benedict al XVI-lea pentru a studia teme de interes şi pentru a oferi consultanţă de specialitate Adunării pentru doctrină şi credinţă de la Vatican.

Raportul recunoaşte o tensiune inevitabilă, dar subliniază şi nevoia de armonie între teologi şi magisteriumul care constituie autoritatea bisericii în materie de credinţă şi morală (Papa şi episcopii).

„Atunci când vorbim despre interpretarea "autentică" a credinţei, magisteriumul are un rol pe care teologii nu şi-l pot asuma", afirmă autorii raportului. În timp ce discuţiile în contradictoriu nu sunt încurajate, studiul şi întrebările sunt justificate şi necesare pentru ca teologia să-şi îndeplinească scopul, au declarat oficiali catolici pentru Catholic News Service.

Comisia pregăteşte în prezent alte 2 rapoarte: unul despre înţelegerea catolică a închinării la un singur Dumnezeu şi altul despre legătura dintre doctrina catolică şi poziţiile sociale oficiale ale bisericii.