Măsurile Vaticanului pentru combaterea abuzurilor sunt criticate

13

Vaticanul le cere episcopilor catolici din întreaga lume să coopereze cu poliţia, dar nu îi obligă să îi raporteze pe preoţii care violează sau molestează copii. Episcopii au primit un an pentru a perfecţiona un set de măsuri prin care să prevină cazurile de abuz sexual.

Cardinalul William Levada a precizat în scrisoarea adresată episcopilor că aceştia au datoria să redacteze, la nivel naţional, ghiduri pentru prevenirea cazurilor de abuz sexual, acestea urmând să fie prezentate Vaticanului până în mai 2012, notează AP.

Scrisoarea trimisă de Vatican către episcopi a fost criticată imediat de către grupurile şi organizaţiile care militează pentru drepturile victimelor preoţilor catolici, care au atras atenţia că autoritatea exclusivă pentru a stabili vinovăţia sau nevinovăţia unui cleric este aşezată exclusiv în mâinile episcopilor.

„Nu există nimic [în aceste măsuri] care va face ca un copil să fie în siguranţă azi sau mâine sau luna viitoare sau anul viitor", a declarat Barbara Dorris, de la Survivors Network of those Abused by Priests (SNAP).

Organizaţiile pentru drepturile victimelor au cerut încă de la izbucnirea scandalurilor un set de măsuri universale, stabilite de Vatican, prin care să fie prevenite cazurile de pedofilie. Ghidurile cerute de Vatican sunt inutile, crede David Clohessy, activist SNAP. El a atras atenţia că astfel de măsuri au existat şi în trecut, fiind însă ignorate de către liderii religioşi. „Conducerea bisericii a avut cunoştinţă despre abuzurile sexuale ale clericilor şi a muşamalizat cazurile timp de decenii, dacă nu chiar secole", a spus Clohessy.

„Scopul acestui document nu este să aducă ceva nou", a declarat Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Vaticanului. „Scopul scrisorii este să ajungem la un numitor comun în ce priveşte principiile. Pentru unii care au început să se preocupe deja de această problemă, scrisoarea aceasta este doar o încurajare să continue, iar cei care nu s-au preocupat de chestiunea în cauză vor începe de acum să facă lucrul acesta", a precizat Lombardi.

Lombardi a indicat Brazilia şi Germania ca ţări în care conferinţele episcopilor au stabilit deja măsuri pentru combaterea abuzurilor sexuale şi a nominalizat Belgia şi Olanda drept ţări în care se lucrează, în prezent, la pregătirea unor norme necesare. Italia a fost indicată de purtătorul de cuvânt ca ţară în care nu există încă un astfel de ghid, notează CNN.

Vaticanul a dat o explicaţie pentru faptul că nu le impune episcopilor să raporteze poliţiei cazurile de abuz sexual, ci doar le recomandă să colaboreze cu poliţiile locale. Ţările au legi diferite şi, prin urmare, trebuie să se ţină cont de acest lucru, a precizat Lombardi. El a atras atenţia că raportarea preoţilor vinovaţi de abuzuri ar putea să fie o problemă spinoasă în ţările care sunt conduse de regimuri represive.

Recomandările făcute episcopilor reprezintă un pas al Vaticanului în direcţia rezolvării problemei pedofiliei, la un an după ce scandalurile sexuale au afectat imaginea Bisericii Catolice atât în Europa, cât şi în Statele Unite.

(Foto: topnews.in)