Papa ar putea închide Banca Vaticanului, din cauza scandalurilor financiare

41

Papa Francisc vrea ca Biserica Catolică să fie un model de austeritate şi onestitate şi ar putea restructura sau chiar închide Banca Vaticanului. Această posibilitate a survenit în urma scandalurilor privind lipsa de transparenţă, în care a fost implicată banca, scrie Reuters.

Noul Pontif, care a moștenit o Biserică afectată de numeroase scandaluri privind molestarea sexuală a copiilor de către preoţii pedofili și scurgerea de documente confidenţiale indicând corupţie în rândul prelaţilor catolici, caută soluţii pentru a reforma Sfântul Scaun. Unul dintre testele pontificatului acestuia este legat de instituţia financiară a Bisericii, o sursă de imagine negativă pentru Vatican în ultimele trei decenii.

Institutul pentru Lucrări Religioase (numele formal al băncii) şi Vaticanul se află sub presiunea comunităţii internaţionale, pentru a-și creştere transparenţa financiară, după ce instituţia de credit a fost afectată de mai multe scandaluri în ultimele zeci de ani. Anul trecut, o agenţie europeană responsabilă cu combaterea spălării banilor a ajuns la concluzia că Banca Vaticanului nu reuşit să respecte unele dintre standardele europene referitoare la lupta împotriva criminalităţii financiare.

„Cu siguranţă, dacă papa vrea, poate închide banca", a afirmat un prelat cu o experienţă în relaţia cu instituţia financiară, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Viitorul băncii este una dintre chestiunile principale cu care se confruntă Francisc, a adăugat el.

Reforme semnificative ar putea avea loc abia după o anumită perioadă şi, probabil, după schimbări la Secretariatul de Stat. Schimbările ar putea include şi înlocuirea şefului Secretariatului, cardinalul Tarciscio Bertone, numărul doi în ierarhia de la Vatican, considerat vinovat că nu a împiedicat conflictele interne din timpul pontificatului de opt ani al predecesorului lui Francisc.

CITEȘTE ȘI: Triplă criză de încredere la Vatican

Un alt oficial de la Vatican, care nu este prelat, a afirmat că banca va fi mai degrabă „puternic restructurată" decât închisă. Banca administrează banii Vaticanului, ai instituţiilor catolice internaţionale, precum şi cei ai fondurilor ordinelor religioase. „Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu aş exclude nimic, nici chiar închiderea acesteia în viitor. Francisc face lucruri uimitoare în fiecare zi", a spus el.

Una dintre opţiuni ar fi reducerea activităţii băncii pentru a administra doar fondurile necesare funcţionării Vaticanului, diminuând astfel drastic numărul de conturi externe şi vulnerabilitatea la abuzuri. „Le-am putea, pur şi simplu, zice Iezuiţilor, Dominicanilor şi Franciscanilor: «Domnilor, trebuie să vă mutaţi afacerile în altă parte»", a spus sursa. O parte din profiturile generate de bancă au ajutat, însă, Sfântul Scaun să-şi echilibreze bugetul în trecut, acoperind cheltuieli de zeci de milioane de dolari, notează Reuters. În cazul închiderii sau reducerii activităţii băncii, vor trebui identificate noi surse de venit, a conchis prelatul.

CITEȘTE ȘI: Vaticanul, pe lista ţărilor care spală bani