Triplă criză de încredere la Vatican

68

Cardinalul Tarcisio Bertone, a doua persoană în ierarhia Vaticanului, a reclamat atacurile „feroce, caustice și organizate" împotriva Papei Benedict al XVI-lea, în cazul scurgerii de informaţii confidenţiale. În aceeași emisiune transmisă luni de televiziunea publică italiană, cardinalul a precizat totuși că aceste atacuri nu îl înspăimântă pe papă.

Vaticanul este cuprins de de un scandal triplu. Publicarea unui număr important de documente secrete atacă credibilitatea conducerii Sfântului Scaun, în timp ce noi investigaţii denunţă lipsa de transparenţă în operaţiuni a Băncii Vaticanului. În plus, exorcistul oficial pune pe seama autorităţilor corupte răpirea unei fete, în urmă cu 29 de ani.

Scandalul Vatileaks

În cazul scandalului documentelor secrete, care durează de câteva luni, actul principal s-a consumat pe 25 mai. Paolo Gabriele, majordomul Papei Benedict al XVI-lea, a fost arestat pentru „posesie de documente confidenţiale”, după ce în locuinţa acestuia au fost găsite patru cutii cu documente secrete. Arestarea lui a avut loc la câteva zile de la publicarea cărţii Sua Santita (Sfinţia Sa), scrisă de Gianluigi Nuzzi, pe baza mai multor documente secrete de la Vatican.

Cartea cuprinde foarte multe documente confidenţiale, între care sute de mesaje şi scrisori secrete adresate Papei, corespondenţa internă între autorităţile italiene şi Vatican, informaţii despre investigaţiile interne în scandalurile de abuz sexual şi despre negocierile Vaticanului cu mişcarea integriştilor, facsimile ale unor documente şi ordine de plată ale Fundaţiei Joseph Ratzinger către Banca Vaticanului. Din moment ce toate aceste documente nu erau incluse în arhivele Sfântului Scaun, s-a născut ipoteza că doar persoanele din cercul foarte apropiat al Papei le-ar fi putut obţine și divulga.

Un oficial de top al Vaticanului a clasificat scurgerea de informaţii drept „un act imoral, de o gravitate fără precedent” și „o abuzare dezgustătoare a relaţiei de încredere care există între Benedict al XVI-lea și cei din preajma sa”. În schimb, presa italiană a speculat că scurgerea de informaţii face parte dintr-un plan mai amplu, prin care fostul secretar, din timpul pontificatului papei Ioan Paul al II-lea, caută să-l înlăture din funcţie pe actualul secretar cardinal Tarcisio Bertone, numărul doi în statul papal. Miza ar fi posibilitatea influenţării alegerii noului papă, după moartea lui Benedict XVI. Deocamdată, în cazul Vatileaks, câteva întrebări așteaptă un răspuns. Dacă majordomul Paolo Gabriele a acţionat singur, care ar fi fost interesul său? Informaţiile privind viaţa simplă a bărbatului căsătorit, tată a trei copii, nu par congruente cu intrigile unei lupte pentru putere. Dacă, în schimb, majordomul a acţionat în echipă, rămâne de văzut cine sunt ceilalţi, în contextul în care Vaticanul insistă că niciun cardinal nu este implicat.

În cazul în care Paolo Gabriele va fi găsit vinovat, va fi transferat într-o închisoare din Roma, pentru că Vaticanul nu are închisori.

Director incompetent pentru una dintre marile bănci ale lumii?

Cu o zi înainte de arestarea majordomului, suspiciunile cu privire la corupţia din sistemul financiar al Vaticanului au fost accentuate prin concedierea directorului Băncii Vaticanului, acuzat de „incompetenţă”. Consiliul de Administraţie al băncii statului papal a acceptat demisia lui Ettore Gotti Tedeschi, după ce îi acordase, în unanimitate, vot de neîncredere.

Oficialii băncii au anunţat că sunt în căutarea unui nou preşedinte care „să ajute instituţia să stabilească relaţii extinse și eficiente cu comunitatea financiară, bazate pe respectarea de ambele părţi a standardelor bancare internaţionale”. Ettore Gotti Tedeschi a declarat, în schimb, că „a plătit pentru transparenţa lui”.Cea mai notorie dispariţie din Italia

Deși este probabil o coincidenţă, un al treilea eveniment se adaugă celorlalte două, adâncind criza de încredere cu care se confruntă Vaticanul. Pe 27 mai, sute de oameni au scandat „Adevăr! Adevăr!” în Piaţa Sfântul Petru, ridicând pancarte cu fotografia Emanuelei, fiica de 15 ani a unui angajat al Vaticanului, dispărută în 1983.

Manifestaţia a fost provocată de declaraţia oferită sâmbătă de procurorul italian Giancarlo Capaldo postului CNN, conform căreia un preot care păstorea o biserică din Roma este cercetat pentru complicitate în răpirea Emanuelei Orlandi.

Exorcistul șef al Vaticanului, Gabriele Amorth, a pretins că Sfântul Scaun a fost direct implicat în răpirea Emanuelei Orlandi. Fata ar fi fost răpită de jandarmi ai Vaticanului, care recrutau tinere de pe stradă pentru „orgii sexuale" la care participau nu doar preoţi de la Vatican, ci și „personalul unei ambasade străine la Vatican și înalţi demnitari din societatea italiană (…) Emanuela Orlandi a fost victima acestor ritualuri barbare", a declarat Amorth, pentru La Stampa. Exorcistul a punctat că investigaţiile ar trebui să se desfășoare în interiorul, nu în afara Vaticanului.

Fostul primar al Romei, Water Veltroni a apreciat că „atitudinea Vaticanului s-a schimbat" și că dă dovadă de mai multă deschidere. Luna trecută, Vaticanul a autorizat deshumarea mormântului lui Enrico „Renatino" De Pedis, în care o sursă anonimă indicase că s-ar afla dovada care ar putea rezolva cazul Emanuelei. Autorităţile au găsit acolo câteva zeci de cutii cu oase, despre care se crede că ar fi din secolul XIX. O sursă apropiată investigatorilor a declarat că unele oseminte ar putea fi recente, însă evaluarea lor va lua săptămâni sau chiar luni. Deocamdată, cel mai notoriu caz de dispariţie din Italia rămâne deschis.