Declaraţiile preşedintelui sârb despre genocid stârnesc critici şi teamă

31

La doar o săptămână după învestirea sa în funcţie, noul preşedinte sârb Tomislav Nikolici a stârnit deja controverse şi critici internaţionale. Nikolici a afirmat că la Srebenica nu a avut loc un genocid, ci au fost „numai crime de război", ce trebuie elucidate penal.

Afirmaţia nu este deloc lipsită de importanţă, ţinând cont de faptul că Nikolici este preşedintele celui mai mare stat din fosta Iugoslavie, stat în care au avut loc cele mai mari atrocităţi din Europa, de după cel de-al Doilea Război Mondial. În perioada 1992-1995, în războiul din Bosnia, au fost ucise, între, peste 200.000 de persoane, dintre care 8.000 de musulmani. Genocidul a avut scopul de a înlătura pentru totdeauna musulmanii şi croaţii din Bosnia de pe teritoriul revendicat de sârbii aflaţi pe teritoriul Bosniei – Herţegovina.

Aşadar, amploarea reacţiilor nu surpride pe nimeni, reacţii care au venit atât din partea vecinilor cât şi a comunităţii internaţionale. În afară de impactul asupra victimelor genocidului, mii de familii decimate fiind insultate de minimalizarea masacrelor, declaraţia lui Nikolici îi îngrijorează, în primul rând, pe vecinii Serbiei. Aceştia se tem că preşedintele nu a renunţat la tendinţele ultranaţionaliste din anii 90 şi că pune tensiuni ne-necesare asupra relaţiilor de colaborare din regiune.

Şi la nivelul liderilor Uniunii Europene şi al Statelor Unite s-a tras un semnal de alarmă, faţă de declaraţiile catalogate ca absurde şi periculoase. Liderii europeni au declarat că genocidul nu poate fi negat, mai ales că a fost condamnat atât în Curtea Penală Internaţională pentru Fosta Iugoslavie cât şi de Tribunalul Internaţional. În plus, fără recunoaşterea responsabilităţii de către toate părţile aflate în acel conflict, reconilierea în urma războaielor civile din fosta Iugoslavie nu poate avea loc. De asemenea, aderarea Serbiei la UE este pusă în pericol.

Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, a afirmat că Nikolici a avut ocazia să dea tonul unei colaborări constructive în regiune. Totuşi, asemenea afirmaţii nefondate despre Srebenica nu ajută pe nimeni şi provoacă instabilitate.