Un bărbat fără adăpost, înmormântat într-un cimitir exclusivist de la Vatican

236

Zi de zi, mii de oameni ai străzii, din întreaga lume, își încheie socotelile cu viaţa care i-a ţinut pe mulţi dintre ei, forţat, pe minus. De trupurile lor se ocupă, de obicei minimal, primăria. Imaginea e tipică. Tocmai de aceea, vestea că un bărbat fără adăpost a fost înmormântat în Cimitirul Teutonic din interiorul Vaticanului este surprinzătoare.

Îl chema Willy și străzile din jurul Pieţei „Sfântul Petru” erau casa lui. Mulţi preoţi din Vatican îl cunoșteau prea bine, pentru că bărbatul fără vârstă, despre care unii bănuiau că ar avea vreo 80 de ani, participa zilnic la mesa de ora 7 din parohia Sant’Anna. Făcea lucrul acesta de 25 de ani, așa că oamenii îl cunoșteau bine și își făcuse mulţi prieteni. Unii dintre preoţi obișnuiau chiar să îi ofere mâncare în anumite zile.

Willy făcea parte din comunitate într-o măsură atât de mare, încât parohul Sant’Anna a decis chiar ca, de Crăciun, scena ieslei să includă, printre păstori, și o statuetă cu un om al străzii. „Era foarte, foarte deschis și își făcuse mulţi prieteni. Vorbea mult cu tinerii, le vorbea despre Domnul și despre papă, îi invita la slujbă”, povesteşte pr. Silvestrini, parohul bisericii, citat de Radio Vaticana. „Apoi, într-o zi, nu l-am mai văzut. Și ulterior am aflat că murise. Niciodată nu mi-au mai bătut atâţia oameni la ușă să mă întrebe când va avea loc înmormântarea și ce pot face în memoria lui.”

Willy murise de frig, în luna decembrie. Se prăbușise pe stradă, în văzul trecătorilor, care au anunţat ambulanţa. N-a mai putut fi salvat.

Trupul lui Willy a stat mai mult timp la morga Spitalului Duhul Sfânt, unde murise, pentru că nimeni nu putea să îl identifice. A rămas acolo până când cei care îi sesizaseră lipsa au început să îl caute și au reușit să îl găsească la spitalul de pe malul Tibrului.

O familie de etnie germană a plătit pentru înmormântarea lui în exclusivistul Cimitir Teutonic din Vatican.

Luna aceasta, mai multe dușuri au fost instalate pentru persoanele fără adăpost, în toaletele publice din preajma Pieţei „Sfântul Petru”, la cererea papei Francisc. În decembrie, tot la iniţiativa pontifului, zeci de saci de dormit au fost distribuiţi persoanelor fără adăpost din Roma, relatează The Guardian. Parohiile din capitala Italiei au fost sfătuite să continue acţiunea.

Foto: sHs via Wikimapia.org