Vatican: Cercetarea pe celule stem adulte este etică

52

Vaticanul s-a pronunţat marţi cu privire la una dintre cele mai controversate problematici ale medicinei moderne, afirmând că cercetarea pe celule stem adulte este etică și mult mai promiţătoare din punct de vedere știinţific decât cea pe celule stem embrionare, scrie Religion News.

Vaticanul și-a justificat poziţia afirmând că celulele stem adulte pot fi recoltate în siguranţă de la adulţi în viaţă, în timp ce recoltarea de celule stem embrionice presupune distrugerea embrionilor deja fertilizaţi, pe care doctrina catolică îi privește ca fiinţe umane în dezvoltare.

Consiliul Pontifical pentru Cultură va găzdui săptămâna aceasta (între 11-13 aprilie) cea de-a doua conferinţă organizată de Vatican pe tema cercetării pe celule stem, urmând să publice lucrările prezentate, în încercarea de a reface reputaţia antiștiinţifică a Bisericii Catolice.

Cardinalul Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical, le-a vorbit marţi reporterilor depre conferinţa planificată, afirmând că urmărește să arate că Biserica Catolică „nu intervine numai negativ" în dezbaterile privind cercetarea pe celule stem și că determinarea de a descoperi tratamente medicale nu reprezintă doar „vorbe goale".

Potrivit cercetătorilor, tratamentul cu celule stem promite să revoluţioneze medicina prin sporirea propriei capacităţi a organismului de a se vindeca singur. Cercetările pe celule stem adulte au generat până acum 4.300 de tratamente, testate în prezent în clinici medicale, pe când cercetările pe celule stem embrionare au avut ca rezultat numai 26 de tratamente, din cauza restricţiilor împotriva acestei practici controversate.

Vaticanul a început să promoveze cercetarea pe celule stem adulte în 2011, când Consiliul Pontifical pentru Cultură a lansat o colaborare cu compania bio-farmaceutică americană NeoStem.