Vaticanul nu aprobă spovedania prin iPhone

19

Vaticanul dezminte informaţia conform căreia spovedaniile s-ar putea realiza prin aplicaţia de pe telefoanele mobile.

Un purtător de cuvânt al Vaticanului a susţinut miercuri 9 februarie că tehnologia nu este un substitut al prezenţei la spovedanie în faţa preotului. „Nu putem vorbi în niciun fel de spovedanie via iPhone. Aceasta nu poate fi înlocuită de nicio aplicaţie IT", a spus Federico Lombardi, confirmând că este nevoie de prezenţa fizică atât a confesorului cât și a penitentului.

La începutul săptămânii apărea în media știrea conform căreia mărturisirea păcatelor credincioșilor catolici se poate face printr-o aplicaţie iPhone, aprobată de Vatican. Agenţia Reuters dădea știrea iniţială sub titlul „Iartă-mă, iPhone, căci am păcătuit".

Creatorii aplicaţiei au susţinut de la bun început că aceasta a fost creată ca un ajutor pentru penitent, dar nu pentru înlocuirea prezenţei penitentului la biserică. Practic aplicaţia conţine o „examinare personală a conștiinţei fiecărui utilizator", explică Little iApps, compania producătoare a aplicaţiei. Compania justifică proiectul ca fiind un efect al gestului din luna ianuarie în care Papa Benedict al XVI-lea a binecuvântat reţelele online. Totuși pontiful roman a avertizat că acestea nu ar trebui să devină un înlocuitor al interacţiunii umane directe.