Ziua Naţională de Rugăciune, în afara constituţiei

20

Ziua Naţională de Rugăciune „trece peste simpla recunoaștere a religiei, deoarece singurul ei scop este să încurajeze toţi cetăţenii să se implice în rugăciune, un exerciţiu religios prin excelenţă, care, în acest context, nu servește niciunei funcţii seculare,” a declarat Barbara Crabb, judecătorul care a dat veridictul.

O curte judecătorească federală din statul american Wisconsin a declarat Ziua Naţională de Rugăciune neconstituţională. Președintele american continuă însă tradiţia iniţiată de administraţia Reagan. Românii vor și ei o zi de rugăciune.Motivul invocat pentru neconstituţionalitatea sărbătorii a fost acela că Ziua Naţională de Rugăciune presupune o implicare religioasă prea mare din parte guvernului, care ar trebui să își menţină caracterul secular. Sărbătoarea „este mai mult decât o simplă recunoaștere a religiei, deoarece singurul ei scop este să încurajeze toţi cetăţenii să se implice în rugăciune, care este un exerciţiu religios prin excelenţă,” spune Barbara Crabb, judecătorul care a dat veridictul. În acest context, sărbătoarea „nu servește niciunei funcţii seculare. Guvernul a luat poziţie într-o problemă care ţine de conștiinţa individuală,” a adăugat Crabb.

Ea s-a declarat conștientă de faptul că „mulţi nu vor fi de acord cu această concluzie și că unii s-ar putea să o privească drept o critică a rugăciunii sau a celor care se roagă,” însă a precizat că aceasta „este o înţelegere nefericită.” Judecătorul a ţinut să precizeze că „hotărârea că guvernul nu poate fi purtătorul unui mesaj religios nu transmite că mesajul în sine este dăunător, lipsit de importanţă sau nu merită să fie promovat. Mai degrabă, hotărârea este parte a unui efort de a duce mai departe planul fondatorilor statului, de a prezerva libertatea religioasă la cel mai mare nivel, într-o societate pluralistă,” a conchis conducătorul curţii de judecată din Wisconsin.

Reacţiile la această decizie judecătorească nu au întârziat să apară. „Decizia subminează valorile libertăţii religioase care stă la baza fondării Americii,” a spus republicanul Lamar Smith, membru al Comisiei pentru Justiţie din Camera Reprezentanţilor. „Ce urmează? Să declare sărbătoarea legală a Crăciunului ca fiind neconstituţională?” a continuat Smith.Reprezentanţii Casei Albe au declarat însă că președintele „intenţionează să recunoască Ziua Naţională a Rugăciunii,” iar decizia judecătorească nu îl împiedică pe președinte să emită o proclamaţie ca cea de anul trecut, relatează USA Today.

Procesul a fost intentat de Fundaţia pentru Eliberarea de Religie (Freedom From Religion Foundation), un grup de agnostici umaniști din Wisconsin care a pus sub semnul întrebării constituţionalitatea unei legi din 1988, prin care președintele primea autoritatea să numească prima zi de joi a lunii mai drept Ziua Naţională de Rugăciune.

Dacă americanii dispută constituţionalitatea Zilei Naţionale de Rugăciune, românii se gândesc la instituirea unei legi care să sprijine o astfel de sărbătoare. Hotnews informează că senatorul Gheorghe David și deputatul Mircea Lubanovici (ambii PDL) au depus la Biroul Permanent al Senatului o propunere legislativă care vizează declararea Zilei Naţionale de Rugăciune ca sărbatoare legală, nelucrătoare. Conform deputatului Lubanovici, „Ziua Naţională a Rugăciunii, ca sărbătoare ecumenică, are menirea de a celebra puterea rugăciunii ce-i unește deopotrivă pe toţi adepţii religiilor monoteiste, dar în special pe creștinii români și pe cei răspândiţi pe mapamond, precum și de a reaminti că poporul român s-a născut creștin.”