Ultimatumuri în BOR: Călugării, adversari ai „ereticilor”

236

Au început să circule ultimatumuri în Biserica Ortodoxă Română, anunţă ziarul Adevărul. Se pare că o aripă ultraconservatoare din cadrul ortodoxiei este frustrată de faptul că ierarhii bisericii sunt prea ecumenici, adică prea indulgenţi faţă de „eretici”.

Mai mulţi preoţi ieromanahi din regiunea Moldovei au semnat recent o petiţie (anunţată ca fiind asumată de 4.500 de preoţi şi credincioşi) adresată lui Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Contestatarii îi solicită acestuia „să dovedească ortodoxia sa întregii Biserici”, prin dezicerea de semnătura dată în Creta, de ecumenism și de Consiliul Mondial al Bisericilor.

În cazul în care Teofan nu se conformează în termen de 10 zile, nu va mai fi pomenit la slujbele duminicale. „Dacă va da răspuns favorabil, îl vom considera Mitropolit, adică păzitor al Dreptei Credinţe. Dacă nu, va fi oprită pomenirea Sa”, scrie un călugăr (monahul Teodot) pe blogul său.

Sursa nemulţumirilor este marele sinod panortodox care a avut loc în Creta în cursul lunii iunie 2016. Semnarea documentelor de către delegaţia română pare să fi stârnit reacţii dure printre clericii din mănăstiri. Principala obiecţie este legată de maniera în care s-au abordat relaţiile Bisericii Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine. „În cadrul sinodului, delegaţia BOR a semnat toate documentele propuse, inclusiv pe cele cuprinzând prevederi neortodoxe, în privinţa cărora mai mulţi teologi şi ierarhi au tras un semnal de alarmă. Amintim aici doar controversatul document intitulat «Relaţiile Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creştine», document potrivit căruia ar exista mai multe «Biserici Creştine» din care ar face parte şi Biserica Ortodoxă“, se arată în scrisoarea de protest.

Un atac dur este îndreptat împotriva catolicismului. „Papistaşii nu au preoţie, nici taine. (…) Vaticanul nu este biserică, ci un sistem politico-economic situat în afara Bisericii, iar papa, cu toţi «clericii» Vaticanului, nu sunt urmaşi ai Apostolilor, nu au predania şi succesiunea apostolică…”, se susţine în document. În concluzie, sinodul din Creta ar fi fost unul neortodox, „în concordanţă cu planul mondial de unire a tuturor religiilor şi globalizare a lumii pentru pregătirea venirii unui conducător unic mondial”.

O scrisoare similară, dar ceva mai blândă în ton, a fost adresată şi episcopului Sofronie de la Oradea, participant la sinod. Nemulţumiţii au început o campanie de strângere de semnături pentru „susţinerea dreptei credinţe şi anularea articolelor eretice din documentele finale ale sinodului din Creta“.

În opinia acestora, biserica este datoare să se roage pentru unirea tuturor în aceeaşi credinţă ortodoxă. „Nu se roagă pentru unirea cu ereticii. Apoi se vorbeşte de dialog. Chiar nu ştiţi, preasfinţiile voastre, ce fel de dialog ne spune Evanghelia că trebuie făcut? În primul rând că Evanghelia nu vorbeşte de «dialog», ci de evanghelizare şi învăţare. «De omul eretic, după prima şi a doua mustrare, depărtează-te»“, se arată în scrisoarea clericilor din partea vestică a ţării

Dacă unii se limitează, deocamdată, la ameninţări, alţii deja au trecut la fapte concrete. Este cazul stareţului mănăstirii Oituz, care a încetat deja să-l mai pomenească la slujbe pe Ioachim Băcăoanul, superiorul canonic.