Topul celor mai violente orașe din lume

417

Acolo unde este sărăcie multă, este și violenţă multă. Regula este întărită de situaţia actuală din Venezuela, care, în mijlocul unei crize fără precedent, are cel mai violent oraș din lume: chiar capitala Caracas.

Consiliul Cetăţenesc mexican pentru Securitate Publică a alcătuit un top global al celor mai violente orașe și a plasat pe primul loc Caracasul, ca urmare a faptului că, în ultimul an, localitatea a avut cea mai mare rată de ucideri din lume.

De departe, cele mai violente orașe din lume se află în America Latină și în Caraibe. În capitala El Salvadorului, San Salvador, numărul omuciderilor s-a dublat într-un singur an, ajungând la 1.900 (la o populaţie de 1,8 milioane), cel mai probabil ca urmare a unui armistiţiu între guvern și cartelurile de droguri.

În Brazilia, criminalitatea a crescut semnificativ: Dacă acum 5 ani, ţara figura pe listă cu 14 orașe în care uciderile sunt frecvente, astăzi figurează cu 21 de orașe. În Mexic în schimb, numărul orașelor cu o criminalitate majoră a scăzut de la 12 la 5, în aceeași perioadă.

Pe listă apar doar 2 ţări cu violenţă majoră care nu fac parte din America Latină și Caraibe: SUA și Africa de Sud.

The Economist, care a publicat rezultatele mexicanilor, avertizează totuși că cifrele trebuie tratate cu rezerva faptului că topul se bazează pe cifre estimative. Este dificil să compari statistici provenind din orașe din aceeași ţară, cu atât mai dificil este să compari statistici internaţionale. Aceasta fiindcă fiecare unitate administrativă are propria manieră și propriul angajament de a raporta statistic. Cifrele cu privire la crime provin în general din arhivele poliţiei sau din registrele privind decesele, ţinute de agenţii de sănătate. „În ţările cu mai puţine resurse”, notează The Economist, „cifrele sunt mai puţin fiabile”. De exemplu, Caracasul a înregistrat o rată de 120 de crime la suta de mii de locuitori. Această rată a fost calculată cu ajutorul statisticilor de la morga orașului, însă aceasta acoperă o arie puţin mai mare decât cea a orașului în sine. În plus, rata a fost obţinută prin estimarea că 80% dintre decesele de la morgă au rezultat în urma unei crime.