Chiril: Rusia trebuie modernizată pe baze morale

123

Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse cere modernizarea Rusiei pe baza unor principii morale şi a experienţei istorice.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse a vorbit despre nevoia reformei bazate pe moralitate cu ocazia unui eveniment dedicat aniversării a 150 de ani de la abolirea iobăgiei în Rusia, eveniment care a avut loc la Catedrala Christos Mântuitorul, din Moscova, notează interfax-religion.com.

„Adevărata modernizare se bazează întotdeauna pe principii morale… Modernizarea fără o dimensiune morală se transformă într-o căutare nelimitată a bunurilor materiale şi a plăcerilor, într-o tehnocraţie lipsită de suflet, rezultând în relaţii interumane pervertite", a declarat Patriarhul Chiril.

Problemele cu care se confruntă Rusia de azi, în opinia liderului ortodox, sunt corupţia, alcoolismul, nerespectarea legilor, dependenţa de droguri, criza familiei etc.

„Chiar dacă pentru rezolvarea acestor probleme sunt necesare intervenţiile autorităţilor statului, ele nu pot să fie soluţionate doar de la vârf, fără implicarea oamenilor, fără activitatea creativă a omului de rând, fără capacitatea oamenilor de a se organiza ei înşişi, de a crea ceea ce numim instituţii ale societăţii civile", a precizat Patriarhul Chiril. El a lansat un apel către autorităţile guvernamentale pentru ca acestea să nu limiteze libertatea cetăţeanului rus de a desfăşura activităţi cu caracter civil.

(Foto: theratzingerforum.yuku.com)