Internetul, un ajutor de excepţie în crizele lumii

18

După atacul terorist din aeroportul din Moscova sau revoluţiile din lumea arabă, Internetul se arată din nou un instrument foarte util, folosit rapid și des în cazul unui dezastru.

După atacul terorist din aeroportul din Moscova sau revoluţiile din lumea arabă, Internetul se arată din nou un instrument foarte util, folosit rapid și des în cazul unui dezastru.

Aproape 5 milioane de oameni au apelat la YouTube sâmbătă pentru a urmări clipuri ce arătau amploarea dezastrului din Japonia. Unele dintre clipurile partajate au atins între 3 și 4 milioane de vizualizări. Sute de oameni au comentat clipurile sau le-au partajat mai departe pe reţelele de socializare Twitter sau Facebook.

În același timp alte aplicaţii și-au dovedit din plin utilitatea, precum serviciul oferit de Google pentru localizarea persoanelor. Peste 81.000 de mesaje au fost transmise prin acest serviciu, oamenii apelând la el pentru a găsi informaţii despre cei dragi sau pentru a oferi sprijin celor aflaţi în nevoie. La fiecare câteva minute site-ul era actualizat în engleză și japoneză cu sute de alte mesaje. Crucea Roșie Internaţională și Crucea Roșie din Japonia au pus la dispoziţie un site asemănător. Site-ul Twitter a actualizat la fiecare secundă mesaje de susţinere, de concoleanţe sau de oferire de ajutor prin donaţii.

AFP listează câteva linkuri folositoare pentru această criză

Crucea Roșie: www.icrc.org/eng/familylinks-japanGoogle friend finder service: japan.person-finder.appspot.com/?lang=enPagina de Facebook pentru tsunami: www.facebook.com/#!/japan.tsunami.2011YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=k4w27IczOTk&feature=http://www.youtube.com/watch?v=-DSSssHxm4Y&feature=http://www.youtube.com/watch?v=dm2Hr-1l1MM&feature=http://www.youtube.com/watch?v=80CH_XkpSCE&feature=