În curând, ruşii vor avea nevoie de autorizaţie ca să se roage în public

242

Ministerul de Justiţie rus a propus un proiect de lege care să poată sancţiona pe toţi cei care participă la ceremonii religioase sau se roagă în spaţiul public fără a avea autorizaţie din partea autorităţilor ţării, informează Russia Today.

Principalul argument în favoarea acestui proiect de lege este libertatea individuală, care se termină acolo unde începe libertatea celuilalt. Astfel, autorităţile declară că cetăţenii care îşi manifestă libertatea de expresie nu trebuie să îi deranjeze pe cei care nu au convingeri religioase asemănătoare.

Deşi Biserica Ortodoxă Rusă s-a exprimat în favoarea legislaţiei, dar a solicitat şi clarificarea unor expresii precum „serviciu idivin public". Nicio slujbă pe care o oficiază Biserica Ortodoxă nu este restricţionată publicului, a declarat Xenia Chernega, avocatul Patriarhiei Moscovei, pentru agenţia de ştiri Ria Novosti.

Actualul proiect de lege stipulează că ceremoniile neautorizate – precum rugăciunile publice sau întâlnirile religioase trebuie să aibă loc exclusiv în instituţiile religioase sau pe teritoriul aparţinând acestora, inclusiv locuri de pelerinaj şi cimitire.