Patriarhul Chiril: „Rusia se destramă fără biserică”

59

În urma atacurilor tot mai frecvente împotriva Bisericii Ortodoxe Ruse, mesajul patriarhului ortodox Chiril sună ca o legitimizare a legăturii indisolubile dintre stat şi biserică.

„Deşi trăim timpuri în care oamenii sunt liberi să-şi aleagă religia şi când biserica este separată de stat, Biserica Ortodoxă Rusă este perseverentă în misiunea ei, aceea de a păstra poporul unit”, a declarat Chiril în timpul slujbei pe care a ţinut-o la Catedrala Ortodoxă din Kremlin.

Patriarhul a declarat că actualele critici care sunt aduse bisericii, legate de implicarea în viaţa politică şi subordonarea faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, reprezintă doar încercări de discreditare a bisericii şi un demers al celor care urmăresc să creeze haos în ţară. El a adăugat că distrugerea bisericii, care se încearcă prin critici de două ori mai multe decât anul trecut,  va atrage cu sine şi decăderea statului rus.

În ultima perioadă, Biserica Rusă a fost implicată într-o serie de scandaluri şi supusă numeroaselor critici. Mai întâi, Patriarhul a fost criticat pentru susţinerea publică pe care a avut-o faţă de Vladimir Putin în campania electorală prezidenţială. Apoi, Patriarhul a fost acuzat că ar deţine un apartament luxos în Moscova şi un ceas de 22.000 de euro, primit cadou de la fostul preşedinte Dmitri Medvedev.

Cele mai recente critici au fost legate de arestarea membrelor grupului punk Pussy Riot care s-a pronunţat public împotriva preşedintelui în exerciţiu. Deşi Patriarhul nu a făcut nicio declaraţie publică, numeroşi clerici ortodocşi s-au pronunţat în favoarea condamnării acestora. Atacurile au fost criticate şi considerate „în afara sferei de preocupări a bisericii ruse”.