Legea sănătăţii a lui Obama, declarată constituţională

178

Curtea Supremă a Statelor Unite a declarat că mult controversata lege a sănătăţii, cunoscută şi sub porecla „Obamacare", care printre altele obligă instituţiile afiliate religios să acopere cheltuielile pentru contraceptivele angajatelor, este constituţională.

Penalizarea pentru indivizii care refuză să cumpere asigurarea de sănătate este o taxă, şi de aceea cade sub autoritatea Congresului american, despre care mulţi critici spun că şi-a depăşit autoritatea cu acest plan de sănătate. Obama a justificat obligativitatea de a cumpăra asigurarea de sănătate, prin faptul că astfel ar fi mai ieftină pentru toţi.

Lideri creştini din toată America au reacţionat la decizia Curţii Constituţionale, care a trecut cu 5 voturi pentru şi 4 împotrivă, şi au avertizat că aceasta va avea grave consecinţe pentru familiile americane, notează Christian Post.

„Nu numai că obligativitatea asigurării este un atac asupra libertăţilor noastre, dar contribuabilii vor fi forţaţi să finanţeze avortul, în ciuda dreptului la conştiinţă şi vor fi supuşi unor taxe şi datorii enorme," spune Tony Perkins, preşedintele Family Research Council.

Marjorie Dannenfelser, preşedinte al organizaţiei pro-viaţă Susan B. Anthony List, declară pentru Christian Post că „Obama şi-a demonstrat loialitatea faţă de industria avortului,…, obligând americanii să fie complici la moartea a nenumăraţi copii nenăscuţi."

Conservatorii au indicat că vor continua să lupte împotriva legii şi se aşteaptă ca Curtea Constituţională să revină asupra deciziei când toate procesele intentate împotriva statului, pe baza acestei legi, vor ajunge la ea.