Motivul real pentru care violonistul Alexandru Tomescu nu va concerta în bisericile ortodoxe

700

Violonistului Alexandru Tomescu, artistul care cântă pe o vioară Stradivarius, se pare că i s-ar fi interzis să cânte în bisericile ortodoxe, fiind primit, în schimb, de cele de rit catolic. La câteva ore după această ştire, violonistul a infirmat acest lucru.

Vestea potrivit căreia reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române i-ar fi interzis violonistului Alexandru Tomescu să concerteze într-unul dintre lăcașurile sale a fost infirmată de artist.

O știre de presă larg circulată în social media anunţa că Biserica Ortodoxă nu și-ar fi dat acordul pentru ca violonistul care are dreptul de a cânta la faimoasa vioară Stradivarius Elder-Voicu să susţină un recital într-o biserică. Tomescu s-ar fi orientat în consecinţă spre bisericile catolice. Motivul citat de diseminatorii anunţului a fost că biserica nu permite găzduirea manifestărilor artistice în care se folosesc instrumente muzicale.

Preotul Eugen Tănăsescu, blogger Adevărul, a explicat motivele acestei norme pe care o au: „În primul rând, bisericile sunt lăcaşuri de cult, sfinţite în acest scop. Ele nu pot funcţiona ca săli de spectacol, oricât de nobil ar fi scopul, deoarece s-ar minimaliza importanţa liturgică a lăcaşului. Altfel spus, în faţa Sfântului Altar nu se poate veni decât în stare de rugaciune şi contemplaţie a divinităţii, restul activităţilor omeneşti având locuri special amenajate", notează adevarul.ro.

Preotul Tănăsescu a mai declarat referitor la folosirea instrumentelor muzicale în biserică, că acestea pot produce o percepţie de spectacol muzical, ceea ce ar denatura scopurile cultului, care sunt închinarea, sfinţirea şi învăţarea. „Cultura nu este decât o secularizare a cultului", sublinia preotul ortodox. De asemenea, muzica instrumentalizată ar predispune la distracţie, delectare, iar acestea nu-şi găsesc locul în lăcaşurile de cult. „Unde Dumnezeu se jertfeşte, omul nu se distrează", concluziona Eugen Tănăsescu.

La câteva ore după această ştire, Alexandru Tomescu a transmis un comunicat de presă prin care dezminţea anunţul: „Atât violonistul, cât şi organizatorii evenimentului ţin să sublinieze că găzduirea Turneului Naţional Stradivarius nu a fost refuzată de BOR, tocmai pentru că nimeni dintre cei implicaţi în realizarea evenimentului nu a adresat o cerere în acest sens către instituţia amintită, cunoscându-se a-priori restricţiile existente în cadrul cultului ortodox în ceea ce priveşte muzica instrumentală."

În acelaşi comunicat, violonistul Alexandru Tomescu a dorit să atragă atenţia asupra scopului acestui turneu, Turneul Naţional Stradivarius Bach to Basics. El este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, iar publicul participant este invitat să doneze pentru această organizaţie. Până în prezent, în urma turneului Bach to Basic, s-au strâns 10.000 de euro.