Zeci de mii de ortodocşi caută ajutor la racla Sf. Parascheva

168

La racla cu moaştele Sfintei Parascheva s-au închinat deja peste 40.000 de pelerini, majoritatea din zona Moldovei. Moaştele Sfintei Parascheva sunt însoţite în acest an de cele ale Sfântului Maxim Mărturisitorul, aduse din Grecia, de la muntele Athos.

   

    Autorităţile locale se aşteaptă ca numărul total al credincioşilor care vor atinge moaştele să ajungă la 100.000 de persoane. „Credincioşii din toată ţara se îndreaptă spre Iaşi, pentru a-şi aşeza sufletul în mâna Sfintei Parascheva", a declarat ÎPS Teofan.

    Mii de persoane stau la rând, ore în şir, pentru a se ruga, lângă racla cu moaşte, pentru sănătate, relaţii bune în familie sau succes în afaceri. „Mă rog pentru sănătatea mea şi a copiilor mei. Eu am de mult timp nişte probleme cu urechea,  în fiecare an obişnuiesc să iau cu mine la Sfântă un pacheţel cu vată pe care îl trec pe la racla ei. Tot anul pun în ureche vată dintr-asta şi mă simt mai bine", a declarat Valentina Chiric (65 de ani), pentru Evenimentul zilei.

    În jur de 1.000 de poliţişti şi jandarmi au fost solicitaţi să patruleze pe străzile Iaşiului pe toată durata pelerinajului. Poliţiştii vor acţiona pentru a preveni comiterea de furturi şi pentru a asigura fluidizarea traficului.

    În data de 14 octombrie, în faţa Catedralei, va avea loc cel mai important moment al manifestărilor religioase, când Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi, în frunte cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, notează Mediafax. Invitaţii de a participa la eveniment au fost trimise preşedintelui Traian Băsescu, premierului Emil Boc, preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi senatorilor şi parlamentarilor, notează Agerpres.

    Zeci de comercianţi şi-au aşezat corturile pe străzile din apropierea Catedralei, oferind spre vânzare obiecte de cult, busuioc, recipiente pentru agheasmă şi produse de artizanat.

    Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, care este şi Hramul Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a devenit în ultimii 15 ani o manifestare religioasă de amploare în zona Moldovei. Cuvioasa Parascheva este recunoscută ca sfântă de bisericile ortodoxe din România, Bulgaria, Grecia, Rusia şi Serbia.

    Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi pe vremea domnitorului Vasile Lupu, în anul 1641, fiind depuse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. În popor, Sfânta Parascheva este cunoscută şi sub numele de SfântaVineri, personaj întâlnit frecvent în basmele şi legendele populare româneşti. Mai multe biserici şi mănăstiri din România pretind că deţin părţi din moaştele Sfintei Parascheva, Există o explicaţie, spune site-ul CrestinOrtodox.ro, aceea că se face confuzie între moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi moaştele Sfintei Parascheva Muceniţa (părţi din acestea fiind depuse la Mănăstirea Miclăuşani). Moaştele sfintei de la Iaşi au fost sigilate pe vremea Mitropolitului Varlaam şi au fost aşezate sub protecţia unui blestem prin care sunt afurisiţi cei care ar îndrăzni să mute moaştele de la Iaşi. Această interdicţie rămâne neschimbată, au declarat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei.

    În ultimii ani, moaştele Sfintei Parascheva au fost însoţite de moaştele altor sfinţi precum Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Nectarie de Eghina şi Sf. Andrei.