Patriarhia Română răspunde la scandalul privind bugetul Bisericii

784

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a emis ieri un comunicat prin care a dorit să răspundă la ceea ce a numit „o campanie agresivă de dezinformare prin mass-media" condusă de Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), informează Basilica.ro.

 

Patriarhia acuză ASUR de a fi promovat o serie de informaţii eronate referitoare la sprijinul financiar de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase cu scopul vădit de manipulare a opiniei publice.

„Patriarhia Română reaminteşte următoarele: Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti," se arată în comunicatul Patriarhiei.

Biroul de presă mai informează că, „în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei. Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente."

O precizare făută de Patriarhie scotea în evidenţă faptul că „din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică."