Ce importanţă va avea în viitor apartenenţa la o biserică?

200

Conform unui sondaj realizat în SUA, pastorii cred că afilierea la o biserică este vitală pentru un membru. Domină însă și părerea conform căreia în următorii 10 ani acest lucru nu va mai fi considerat vital. Concluzia a fost prezentată după un sondaj al LifeWay Research la care au participat 932 de pastori americani, conducători ai unor biserici afiliate denominaţional marilor culte protestante din SUA.

Peste trei sferturi dintre pastori cred că este vital pentru ei ca oameni și pentru comunităţile lor să aparţină unei denominaţiuni. În același timp 62% cred că importanţa identificării denominaţionale va cunoaște un declin în următorul deceniu.

În urma sondajului s-a remarcat faptul că pastorii din curentul tradiţionalist (85%) cred mai mult în apartenenţa la o denominaţiune decât cei evanghelici (74%). Un raport mai mare se regăsește între pastorii cu studii la nivel de masterat (62%) și cei cu educaţie la nivel de seminar (41%). Pe măsură ce vârsta pastorilor scade, scade și procentul celor care cred în importanţa apartenenţei la o biserică denominaţională.

Cei mai mulţi susţinători ai ideii că apartenenţa la o denominaţiune va scădea în importanţă sunt pastorii cu biserici mari. Majoritatea acestora și-au adoptat nume prin care se evită afilierea denominaţională și sunt mai ușor recunoscute după numele comunităţii locale sau al străzii pe care se află.

Concluzia generală a sondajului proiectează o provocare extrem de importantă pentru următorii ani. „În mod ironic, valoarea în viitor a multor denominaţiuni depinde, cel puţin în parte, tocmai de pastorii care îi prezic declinul", remarcă Ed Stetzer, șef al organizaţiei care a realizat sondajul. „Provocarea viitorului este selecţia liderilor denominaţionali."