Primele 100 de megabiserici americane, în cifre

120

Publicaţia Outreach a prezentat cel mai nou raport al său cu privire la primele 100 de biserici din SUA. Acestea au fost evaluate ca mărime și ca rapiditate a creșterii numărului lor de membri.

În topul audienţei se află biserica Lakewood Church din Houston, păstorită de Joel Osteen. În fiecare weekend aici se adună 43.500 de persoane. La mare distanţă se află North Point Community Church, condusă de Andy Stanley cu 27.429 de participanţi. Pe locul trei este Willow Creek Community Church a lui Bill Hybels cu 24.377 de participanţi.

Din cele 100, trei sferturi merg pe modelul multisite, o singură biserică cu mai multe locaţii. Predicatorul predică într-una dintre ele, în timp ce în locaţiile satelit serviciul de închinare se transmite prin internet, pe ecrane. Majoritatea acestor biserici au trei sau mai multe campusuri, chiar în state diferite. În top se află Community Christian Church din Naperville, statul Illinois cu 14 campusuri.

„Se pare că la momentul în care bisericile ajung la un anumit nivel al creșterii, aleg să se extindă prin campusuri satelit", explică Ed Stetzer, președintele LifeWay Research. El menţionează faptul că strategia multisite nu mai este nici experiment și nici tendinţă, ci noua normalitate. În schimb Mars Hill Church a anunţat recent că locaţiile satelit nu vor mai fi numite „campusuri" ci „biserici".

Practic primele 100 de biserici din SUA însumează 328 de locaţii.În total, cele 100 de biserici adună peste un milion de participanţi. Media de participare în aceste megabiserici este de 10.509 de persoane.