BOR se opune vehement practicii incinerării celor decedaţi

77

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române le-a cerut preoţilor să le explice credincioşilor ortodoşi că incinerarea morţilor este o procedură inacceptabilă pentru Biserică.

Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) le-a cerut preoţilor să le explice credincioşilor ortodocşi că incinerarea morţilor este o procedură inacceptabilă pentru Biserică.

Potrivit unei hotărâri recente a Sfântului Sinod Ortodox, credincioşii incineraţi nu pot avea parte de slujbă sau de pomenire. Preoţii care nu se conformează deciziei riscă să fie judecaţi de tribunalul Bisericii şi excluşi din preoţie, scrie Mediafax.

Decizia Sfântului Sinod readuce la zi o hotărâre din 1928, care îi îndrumă pe credincioşi să respecte înhumarea celor adormiţi. Pentru că unii enoriaşi aleg incinerarea din cauza costurilor mari ale înmormântării, consiliul preoţesc a decretat: „Lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând ca înhumarea ar fi prea costisitoare".

Reprezentanţii Bisericii au motivat această decizie explicând că BOR consideră incinerarea un sacrilegiu, fiindcă trupul celui decedat „trebuie să fie redat pământului din care a fost luat."