Candidaţii americani la președinţie îmbină politica și religia

133

Doi potenţiali candidaţi la președinţia Americii au îmbinat recent politica cu religia, vorbind despre convertirea lor sau despre modul în care Dumnezeu i-a condus să ia decizii politice.

Deși în America se spune că două sunt subiectele care nu se discută – politica și religia – ele apar de fiecare dată însă în acţiunile candidaţilor la postul suprem în Statele Unite. Ultima ocazie de felul acesta a fost oferită de candidatul Newt Gingrich, care a povestit recent cum s-a convertit de la baptism la catolicism. Gingrich fusese invitat la Basilica St. John din Iowa să vorbească despre beatificarea lui Ioan Paul al II-lea. Oficialii bisericii i-au anulat lui Gingrich vizita pentru că aceasta a devenit explicit asociată în mass media ca o vizită electorală, în urma anunţului candidaturii acestuia la funcţia supremă în stat.

Un alt potenţial candidat este republicanul Rick Santorum. Soţia acestuia a declarat că întrecerea electorală nu este „doar o altă cursă electorală. Va fi un câmp de luptă pentru a apăra adevărul lui Dumnezeu în lume." Chestionată de presă, Karen Santorum a explicat că pentru ei „adevărul lui Dumnezeu" înseamnă în contextul prezent promovarea sfinţeniei căsătoriei și a sfinţenia vieţii, identificând astfel cel puţin trei teme de mare controversă: problema căsătoriilor homosexuale și a divorţului alături de cea a avortului. Cuplul Santorum declară „s-a rugat mult pentru decizia" lui Rick de a candida la președinţie, iar decizia de a forma un comitet de susţinere a candidaturii este, în opinia soţiei sale, dependentă în ultimă instanţă de „ceea ce vrea Dumnezeu".

Recent și Barack Obama și-a anunţat candidatura și a lansat un clip electoral. În primele secunde ale clipului apare o biserică creștină despre care analiștii au spus că este o tentativă a președintelui de a se apropia de creștinii conservatori.