Cât costă un copil-soldat în Mali

55

Islamiștii care au preluat controlul unei părţi din Mali strâng bani din răscumpărări și trafic de droguri în timp ce impun legea Sharia, spune un înalt oficial ONU.

De asemenea, islamiştii cumpără copii-soldaţi, oferind familiilor 600 de dolari pentru fiecare copil, a declarat Ivan Simonovic, după o vizită de constatare a faptelor în ţară.

Extremiştii islamici cotropit două treimi din Mali în martie, când o lovitură de stat militară aruncat ţara în haos. Simonovic descrie în termeni sumbri abuzurile asupra drepturilor omului, petrecute acolo.

Drepturile femeii au fost deosebit de limitate, a spus Simonovic, adjunctul secretarului general pentru Drepturile Omului din cadrul ONU, invocând elaborarea unei „înfricoșătoare" liste a femeilor necăsătorite care au fost gravide sau au avut copii în întreţinere.

Mai multe femei au fost forţate să se căsătorească – fiind vândute soţilor lor pentru mai puţin de 1.000 dolari -, iar unele au fost apoi revândute în ceea ce pare a fi un mecanism de deghizare a unui lanţ de prostituţie, reclama Siminovic.

„Încălcările drepturilor omului sunt din ce în ce mai sistematice", a declarat el reporterilor la sediul ONU din New York, adăugând că islamiștii au „impus o versiune extremistă a legii Sharia".