Ce rol joacă credinţa în planificarea familială

261

Statisticile arată că din cele 210 milioane de femei însărcinate din fiecare an, 33 de milioane sunt femei care nu şi-au dorit să rămână însărcinate sau care nu au planificat venirea pe lume a copilului lor. În condiţiile în care 90% dintre locuitorii planetei declară că aparţin unei religii, eticienii se întreabă cum poate contribui credinţa unei persoane în planificarea familială.

Prezenţi la o conferinţă pe această temă la Kuala Lumpur, eticienii creştini au încercat să găsească un răspuns satisfăcător la această întrebare. Între aceştia, Dr. David Gushee, care a explicat că între creştini există şi oportunităţi, dar şi provocări în ceea ce priveşte planificarea familială.

Dr. Gushee are o experienţă vastă în ceea ce priveşte tema, în special în comunităţi religioase creştine, musulmane sau animiste. Dincolo de diferenţele religioase însă, interesul comun este salvarea vieţii femeilor şi fetelor care rămân însărcinate fără a avea vreun cuvânt de spus. „Niciun lider religios din lume nu mi-a spus vreodată că preferă ca aceste femei să moară decât să fie educate să folosească planificarea familială", a declarat Gushee.

În plus, Dr. Babatunde Osotimehin, director executiv în cadrul ONU a adăugat că rolul esenţial în comunităţile religioase îl are liderul spiritual. Urmând acest model, liderii religioşi ar trebui să sublinieze mai des mesajul Bibliei cu privire la acest subiect şi să încurajeze femeile să se educe în acest sens. „Fără îndoială că atât viaţa mamei cât şi a copilului sunt sfinte, nimeni nu neagă asta", a concluzionat Osotimehin.