Ce va spune papa Francisc în faţa Congresului american?

978

Papa Francisc va scrie istorie la vizita din septembrie în America. Va fi primul papă care se adresează celor două camere ale Congresului american. Mesajul pe care acesta îl va adresa este în atenţia presei chiar dinainte de eveniment.

De la așteptări legate de tonul pe care liderul catolic îl va folosi până la posibile reacţii ale americanilor la mesajul său, media încearcă să preconizeze impactul pe care îl va avea o astfel de vizită.

Potrivit cardinalului Oscar Rodriguez Maradiaga, un consilier apropiat al papei Francisc, este de așteptat ca liderul catolic să abordeze 6 teme majore în discursul din faţa Congresului, scrie Religion News Service.

Acesta se va pronunţa în privinţa imigranţilor mexicani și va pleda ca aceştia să fie acceptaţi, pentru că prea mulţi mor încercând să intre în SUA.

Va vorbi și despre egalitatea economică, o temă care este pe lista de priorităţi a papei. Acesta s-ar bucura ca Congresul să controleze mai bine capitalismul și să lupte pentru a creea egalitate economică atât în SUA, cât și în lume.

Parte a mesajului pe care Francisc îl va avea despre reconsolidarea familiei este legată și de convingerea lui că o clasă de mijloc mai puternică și un sprijin sporit pentru cei săraci vor conta în această direcţie.

Papa Francisc va atinge cu siguranţă și problema protejării mediului înconjurător. Va avea ocazia să reamintească și să sublinieze importanţa grijii pentru lumea creată, care face subiectul ultimei enciclice papale.

Papa va vorbi împotriva luptelor partizane între cetăţenii catolici americani care se declară democraţi sau republicani. Potrivit lui Maradiaga, pentru mulţi catolici apartenenţa la un partid este prioritară bisericii, iar aceasta este o problemă. Lucrurile trebuie așezate în orine, mai întâi Dumnezeu și apoi celelalte.

În ultimul rând, liderul catolic va atrage atenţia asupra nevoii de dialog și nu de a promova o ideologie, cu referie în mod special la clasa politică americană. Aceasta este catalogată ca „cea mai amară pilulă pentru Congres” de către World Religion News.

Maradiaga concluzionează: „Cel care primește sfat comite erori mai puţine și nu este greșit. Cel căruia nu îi place să asculte sfatul va avea o mulţime de probleme. Cred că Congresul va primi foarte bine sfatul (papei, n.r.), chiar dacă vor fi niște lucruri incomode.” Tot el a descris atitudinea papei prin mesajele pe care le va prezenta. „Papa va veni umil, dar va vorbi clar”, a declarat acesta către o audienţă la Universitatea Georgetown.

Un alt subiect care se conturează din ultimele discursuri și mesaje papale este nevoia de păstrare a zilei de odină săptămânale. Acest subiect a fost legat de pontif cu subiectul familiei. Într-un discurs din 12 august, papa, „ca parte a unei serii continue de cateheze despre familie, (…) a anunţat că va muta atenţia pe diferitele ritmuri ale vieţii de familie, ca sărbătoarea, munca și rugăciunea”, potrivit Catholic Online.

Catholic Herald consideră această schimbare o anticipare a discursurilor pe care papa Francisc le va ţine în Philadelphia la conferinţa pe tema familiei. Papa Francisc a vorbit despre păzirea duminicii și în contextul problemelor legate de mediu, în enciclica Laudato si. Este de urmărit în ce fel vor reacţiona americanii la acest mesaj și la celelalte pe care liderul catolic le va prezenta.

DISTRIBUIE: