Cercetătorii americani au obţinut primul creier, aproape complet format, în laborator

288

O accelerare considerabilă a cercetărilor privind tratarea bolii Alzheimer ar putea fi catalizată de o reușită fără precedent a unei echipe de oameni de știinţă de la Universitatea Statului Ohio.

Cercetătorii americani au anunţat că au reușit să genereze primul creier uman aproape complet format în condiţii de laborator. Creierul uman, creat pe baza unor celule epiteliale adulte prelevate de la un om şi cultivate apoi în eprubetă 15 săptămâni, are în prezent o mărime comparabilă cu aceea a unei gume de şters de la extremitatea unui creion, au precizat reprezentanţii universităţii americane, citaţi de Mediafax.

Rene Anand, profesor la Universitatea Statului Ohio, participant la acest proiect medical, a asigurat că modelul obţinut în laborator are toate caracteristicile cerebrale, cu excepţia unui sistem vascular. „Avem măduva spinării, toate regiunile majore ale creierului, multiple tipuri de celule, un circuit neuronal şi chiar o retină.” Savantul spune că reușita nu ridică probleme de ordin etic, deoarece „acest creier nu gândește în niciun fel”, fiindcă „nu avem niciun senzor care să fie introdus în creier pentru a-l stimula”.

„Puterea acestui model de creier constă în faptul că se potriveşte foarte bine cu sănătatea umană, deoarece ne oferă opţiuni mai bune şi mai relevante în ceea ce priveşte testarea şi dezvoltarea unor medicamente şi terapii, în comparaţie cu testele pe rozătoare”, a declarat profesorul Anand.

Incertitudinea planează deocamdată asupra proiectului. „Dacă îl vom lăsa să crească până la 16 sau 20 de săptămâni, ar putea să devină complet, să genereze şi acel 1% din genele care îi lipsesc”, a adăugat profesorul Anand. „Nu ştim deocamdată ce va fi”, a adăugat el.

Profesorul Anand a precizat totodată că și „alte grupuri de cercetare încearcă să obţină astfel de rezultate”. Cercetătorul este convins că, dacă va obţine licenţa pentru a comercializa acest tip de creier, și alţi cercetători vor putea face experimente pe acest specimen și cercetările știinţifice în domeniul bolilor neurologice ar putea fi accelerate spectaculos.