Schimbările climatice, o ameninţare pentru resursele de hrană

342

Din ce în ce mai multe studii sprijină ideea că schimbările climatice vor modifica în întregime configuraţia planetei, chiar şi în ceea ce priveşte resursele de hrană ale anumitor zone.

Problemele legate de producţia de alimente şi resursele de hrană se vor înmulţi de trei ori în următorii 25 de ani, subliniază un raport recent. Dacă până acum probabilitatea unui scăderi de 5-7% în ceea ce priveşte producţia de porumb, soia, grâu şi orez era de 1 la 100 de ani, începând cu anul 2040, scăderea se va produce la fiecare 30 de ani, potrivit unui studiu al UK-US Taskforce on Extreme Weather and Global Food System Resilience.

Tim Benton, profesor la Universitatea din Leeds şi coautor al raportului, remarcă faptul că problema aceasta, care ar putea deveni alarmantă la un moment dat, este rezultatul unei serii întregi de factori. Pe de-o parte, este factorul climatic, dat fiind faptul că numărul inundaţiilor şi al secetelor este în creştere, din cauza creşterii temperaturilor şi a abundenţei ploilor torenţiale. Acest lucru va determina recolte sărace sau pierdute total, ceea ce se va traduce într-o creştere a preţurilor la alimentele de bază. Pe de altă parte, este factorul demografic – faptul că şi populaţia lumii este în creştere, notează The Guardian.

Cele mai afectate ţări vor fi cele mai vulnerabile, adică cele mai sărace şi cele în curs de dezvoltare, cu precădere cele africane. Nici cele care au o economie mai solidă nu vor fi scutite de impact, însă nu vor fi afectate în aceeaşi măsură. America de Sud, America de Nord şi nord-estul Asiei, zonele unde se concentrează producţia mondială de porumb, soia, grâu şi orez şi care suferă încă de pe-acum cele mai extreme fenomene climatice, vor fi în mod probabil cele care vor determina în cea mai mare măsură producţia de alimente la nivel global.

Încălzirea globală nu va influenţa în mod negativ numai agricultura, ci şi resursele piscicole, relatează ecomagazin.ro. Pentru multe persoane din zonele sărace, peştele este hrana de bază, iar aceasta s-ar putea reduce cu până la 40% în următorii 50 de ani din cauza schimbărilor climatice. Peştii sunt foarte sensibili la temperatura apei, iar o creştere a acesteia ar putea determina deplasarea anumitor specii sau chiar dispariţia altora, potrivit William Cheung, coordonator al unui studiu în cadrul proiectului Sea Around Us, al Universităţii British Columbia.

Ca de obicei, soluţiile nu stau doar în mâna unora, ci în dorinţa de a uni eforturile tuturor pentru a stopa pe cât posibil schimbările climatice şi pentru a reduce efectele acesteia.

Foto: Flikr