Controversă în jurul sintagmei "În Dumnezeu credem"

44

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite a votat săptămâna aceasta o rezoluţie prin care a întărit statutul de motto naţional al expresiei „În Dumnezeu credem" („In God we trust").

Adoptată cu 396 de voturi „pentru" şi 9 „împotrivă", rezoluţia propusă de republicanul J. Randy Forbes, încurajează expunerea motto-ului în toate şcolile publice şi clădirile guvernamentale. În 2006, senatul american a trecut o rezoluţie similară, prin care a aniversat 50 de ani de la desemnarea expresei „În Dumnezeu credem" ca motto al Statelor Unite.

Forbes, co-preşedinte al Grupului de rugăciune al Congresului american a apreciat că decizia Camerei Reprezentanţilor este o „ocazie de reafirmare a motto-ului nostru naţional şi de a confrunta direct tendinţele de distorsiune sau omisiune, neînţelegerile privind relaţia biserică – stat, provocările juridice şi eforturile unor birocraţi nealeşi de a Îl înlătura pe Dumnezeu din spaţiul public." El a mai declarat pentru Charisma News că „pe măsură ce naţiunea noastră se confruntă cu timpuri pline de provoări, este benefic ca membrii Congresului şi naţiunea întreagă să declare – asemenea predecesorilor noştri – că au încredre în Dumnezeu şi să creadă că această încredere va continua să ne susţină, generaţii de-a rândul."

Republicanul susţine totodată că o astfel de rezoluţie este necesară pentru a corecta ceea ce numeşte „mesajul greşit" transmis de preşedintele Obama, care ar fi folosit sintagma latină „E pluribus unum" („Dintre mulţi, unul") pe post de motto naţional. Deşi, scrie Charisma News, preşedintele nu a declarat explicit că sintagma, prezentă pe moneda americană, ar fi motto-ul naţional, Forbes subliniază că preşedintele a eşuat să răspundă cerinţelor din partea unor membrii ai Congresului, care au solicitat o clarificare a problemei.

„Nimeni nu ameninţă motto-ul naţional", a declarat în schimb Jarod Naller, liderul republican al celor care s-au opus rezoluţiei.

Forbes a argumentat însă că există totuşi interese pentru eliminarea motto-ului şi a oferit ca exemplu situaţia de la centrul pentru vizitatori al Capitoliului – instituţie care există pentru a informa doritorii cu privire la „procesele legislative şi la dezvoltarea arhitecturii şi a artei Capitoliului SUA".

Potrivit congresmanului, istoricii de la centru au „curăţat clădirea publică de orice referiri la motto-ul naţional", înlocuind inscripţiile „În Dumnezeu credem" cu stele într-o replică a Camerei Reprezentanţilor şi decupând sintagma dintr-o fotografie a Camerei. Tot Forbes a spus că „omisiunile şi inadvertenţele" au fost corectate doar după ce câţiva membri ai Congresului au intervenit.

Legitimitatea expresiei ca motto naţional a mai fost luată în discuţie în 1994, când Fundaţia Freedom from Religion a contestat respectul pentru această sintagmă. Fundaţia a pierdut procesul, după ce judecătorii au decis că expresia nu este o sintagmă religioasă. Organizaţia ateistă a făcut apel la Curtea supremă în 1996, dar instanţa a refuzat să preia cazul.

Şi în Europa organizaţiile umanist-ateiste contestă afişarea de simboluri religioase în spaţiile publice. În Marea Britanie, un scandal imens a fost iscat de o asistentă medicală care a dorit să poarte un pandantiv cruciuliţă în timpul serviciului. Italia a dezbătut intens dacă să permită sau nu expunerea de crucifixuri în şcoli, iar în România s-a pus problema de a elimina icoanele din instituţiile de învăţământ public.