Românii cred în Dumnezeu, astre şi horoscoape

408

Deşi se declară creştini adevăraţi, jumătate dintre români au moduri diferite de a înţelege voia lui Dumnezeu. 94% dintre români cred că există Dumnezeu, 60% cred în deochi, 47% cred în prezicători, tămăduitori, clarvăzători, 25% cred în astrologie sau horoscop, iar 23% cred în extratereştri, potrivit unui studiu al Fundaţiei Soros România.

Totodată, 53% dintre cei chestionaţi au răspuns că întotdeauna se închină când trec prin dreptul unei biserici, 68% că primesc în casă preotul cu botezul, 48% că nu muncesc în zilele de sărbătoare, iar 15% au declarat că cer sfat preotului atunci când au o problemă, în timp ce 35% nu o fac niciodată, notează Mediafax.

Această abordare a fenomenului religios este vizibilă şi în atitudinea românilor faţă de unicitatea religiei. În timp ce 34% dintre respondenţi afirmă că există o singură religie adevărată, 38% dintre conaţionali consideră că există o singură religie adevărată, dar şi că alte religii conţin unele adevăruri fundamentale. Pentru 18% dintre români nu există o singură religie adevărată, toate marile religii ale lumii conţinând unele adevăruri fundamentale.

Cercetarea „Religie şi comportament religios" a fost realizată de o echipă de sociologi compusă din Raluca Popescu, Mirel Paladă şi Claudiu Tufiş, sub coordonarea lui Ovidiu Voicu, manager de programe, în cadrul programului Studii Electorale Româneşti al Fundaţiei Soros România.

Datele au fost culese în perioada 01-21 iunie 2011, de compania International Brand Consultants, iar studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.204 persoane, reprezentativ pentru populaţia ţintă cu o eroare de +/- 2,9% la un nivel de încredere de 95%, informează soros.ro.

(Foto: Dreamstime)