Ministerul Sănătăţii: mai puţină carne de sărbători!

12

Diabet zaharat, hipertensiune arterială și obezitate. Pentru românii care fac excess de alimente și alcool, acestea ar putea fi cadourile nedorite de sărbători.Medicii avertizează românii să evite consumul excesiv de hrană și băuturi alcoolice și să facă multă mișcare în aer liber, pentru a preveni riscul de îmbolnăvire, informează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă. Epidemiologii spun că un real pericol îl constituie carnea de porc neexaminată trichineloscopic și achiziţionarea de carne din alte locuri decât magazinele specializate. Contactaţi de jurnaliștii de la MedLive, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au făcut precizarea că avertizările nu se referă strict la masa de Crăciun, ci la „serile tipice de sărbători în România”. „În perioada sărbătorilor, de obicei, oamenii consumă aceste produse din carne în fiecare seară (…) Că mâncăm la masa de Crăciun, asta nu este nimic, dar sunt conaţionali de-ai noștri care consumă aceste produse la seara de Crăciun, mănâncă și în celelalte seri, știu că au diabet și alte boli și totuși beau și câteva sticle de vin”. Obiceiurile dăunătoare de sărbători sunt cu atât mai periculoase cu cât vin pe fondul lipsei de mișcare. „Este evident că digestia va fi mult îngreunată, mai ales că, la noi, sedentarismul este un obicei – foarte puţini dintre noi facem mișcare,” a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Sănătate. În aceste condiţii, a adăugat reprezentantul MS, „este normal că ambulanţele nu fac faţă, sau fac faţă foarte greu. ”