Sondaj: Americanii încep să își schimbe părerea despre Crăciun

175

Aproape jumătate (49%) dintre americani sunt de acord că magazinele ar trebui să salute clienţii cu urarea de „Sărbători fericite!" în loc de „Crăciun fericit!". În urmă cu un deceniu, doar 44% dintre americani preferau varianta unui salut mai puţin religios. Aceasta este doar una dintre constatările surprinzătoarele cu privire la atitudinea societăţii americane faţă de sărbătoarea Crăciunului.

 

Există o diferenţă mare de opinie între tineri și vârstnici cu privire la percepţia asupra Crăciunului. Astfel, aproape două treimi (66 %) dintre tineri (cu vârsta între 18 şi 29 ani) preferă un salut fără implicaţii religioase, doar 39% dintre persoanele de peste 65 de ani având aceeași opţiune, relevă sondajul realizat de Public Religion Research Institute.

 

Aproape 49% dintre americani consideră că relatarea biblică asociată Crăciunului – nașterea din fecioară, prezenţa păstorilor, steaua din Betleem, venirea magilor dinspre est – conţine elemente istorice autentice. Totuși credinţa în acurateţea istorică a acestor aspecte menţionate în Biblie a scăzut cu 18 puncte procentuale în ultimul deceniu.

 

De asemenea, există diferenţe puternice în ceea ce privește ritualurile religioase prin care americanii sărbătoresc Crăciunul. Printre cei care spun că vor sărbători Crăciunul, protestanţii evanghelici albi (71%) au o probabilitate mai mare decât protestanţi confesiunilor minoritare (54%), catolicii (49%), protestanţii tradiţionali albi (38%) sau neafiliaţii religios (6%) să se raporteze la Crăciun ca fiind o sărbătoare predominant religioasă.

 

De asemenea, tot în cazul evanghelicilor există o probabilitate mai mare de a participa la serviciile religioase în ziua de Crăciun (77%). Alţi americani care consideră evenimentul doar ca o oportunitate de vacanţă (59%). În familiile evanghelice e mai probabil să fie citite povestiri biblice de Crăciun (68%) decât în familii creștine de o altă confesiune (36%).

 

În ceea ce privește atitudinea faţă de relatarea biblică a nașterii hristice, 80% dintre protestanţii evanghelici albi cred că povestea de Crăciun reprezintă o relatare caracterizată de acurateţe istorică, comparativ cu doar 49% din publicul larg care are aceeași perspectivă.

 

În opinia jurnaliștilor americani, este surprinzătoare o schimbare de percepţie atât de radicală cu privire la un eveniment religios, precum Crăciunul, într-o perioadă relativ scurtă. Practic, nu doar numărul celor care cred în acurateţea biblică a Crăciunului a scăzut, ci și numărul celor care se raportează la această sărbătoare într-o manieră religioasă.

 

Într-un articol publicat pe Huffington Post, Robert P. Jones, de la Public Religion Research Institute, încearcă să identifice posibile explicaţii pentru acest trend descendent.

 

O posibilă justificare ar fi schimbarea de generaţie și educaţia prea puţin religioasă oferită tinerilor. Însă, în opinia lui Jones, nu aceasta este explicaţia. În timp ce credinţa în acurateţea istorică a nașterii lui Christos de Crăciun a scăzut, într-adevăr, cu 22 de puncte procentuale în cazul tinerilor (de la 64% în 2004 la 42% în 2013), a scăzut, de asemenea, și cu 20% în cazul adulţilor (de la 70% în 2004 la 50% în prezent).

 

Mai degrabă, în perspectiva sociologului american, explicaţia constă în modificarea raportului dintre persoanele religioase și cele neafiliate religios. Astfel, numărul creștinilor protestanţi albi – a căror probabilitate de a crede în acurateţea relatărilor biblice este mai consistentă – a scăzut în timp ce numărul neafiliaţilor religioși au crescut. Astfel, între 2004 și 2013 numărul evanghelicilor albi a scăzut cu aproximativ o treime, de la 26%, în 2004, la 18%, în 2013. În același timp, numărul americanilor neafiliaţi religios s-a dublat, de la 11%, în 2004, la 22%, în 2013.