Mecanismul prin care se declanșează SIDA în urma infectării cu HIV

604

Pe lângă distrugerea celulelor sistemului imunitar, virsul HIV conduce la „sinucidere celulară", potrivit rezultatelor a două studii, scrie Reuters. Descoperirea ar putea deschide noi drumuri în tratarea maladiei.

Virusul HIV „ucide” doar o mică parte din celulele sistemului imunitar, denumite CD4 T, explică dr. Warner Greene, de la Institutele Gladstone, în ale cărui laboratoare au fost efectuate cele două cercetări. Daunele majore apar însă atunci când virusul încearcă să atace un anume tip de celule CD4 T, așa-numitele „celule-spectator” („bystander cells”).

Pentru că se află în stare de repaus, acest tip de celule nu poate fi devastat de HIV, însă acţiunea virusului asupra lor produce efecte distrugătoare, chiar dacă atacul eșuează. Astfel, la nivelul „celulelor- spectator” se declanșează piroptoza, un proces care conduce la „sinuciderea” sau la moartea programată a celulei. Fenomenul apare în urma eliberării enzimei caspaza-1, care produce inflamaţie. Efectele au fost observate în urma experimentelor efectuate pe mostre de splină, amigdale și ţesuturi ale ganglionilor limfatici, prelevate de la pacienţi infectaţi cu HIV.

„Ideea potrivit căreia epuizarea CD4 este mai degrabă o sinucidere celulară decât o crimă a virusului este un concept nou și important”, punctează dr. Greene. Descoperirea ar putea oferi speranţe persoanelor infectate cu virusul HIV. Experţii vor să testeze efectul de reducere a piroptozei, folosind tratamente cu antiinflamatoare care blochează eliberarea enzimei caspaza-1.

În prezent, dr. Greene discută cu reprezentanţii Companiei Vertex, care produce un medicament ce poate bloca activarea enzimei care conduce la „sinuciderea celulară”. Medicamentul a fost deja testat pe pacienţi cu epilepsie cronică, iar rezultatele obţinute la șase săptămâni de la începerea experimentelor au arătat că produsul este sigur și bine tolerat de organism.

Cele două studii au fost publicate în jurnalele de specialitate Science și Nature.

În 2012, peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume sufereau de SIDA, potrivit celui mai recent raport efectuat de organizaţia UNAIDS. Crunta maladie a ucis numai anul trecut mai mult de un milion de persoane.