Gunoiul electronic va ajunge la 72 de milioane de tone în 2017

160

Gunoiul electornic pe care îl producem, de la telefoane mobile vechi până la frigidere sau calculatoare, va crește în următorii patru ani cu 33% faţă de situaţia actuală, potrivit unui studiu global recent. Acest lucru înseamnă că munţii de gunoaie vor cântări, în viitorul apropiat, cam cât 200 de zgârie-nori sau cât 11 piramide din Giza, susţin experţii.

Harta globală privind deșeurile electronice, publicată de Organizaţia Step Initiative (StEP) a ONU, arată că munţii de gunoaie provenind de la aparatele electronice și electrocasnice de care nu mai avem nevoie vor ajunge la greutatea de 72 de milioane de tone. Anul trecut, în lume au fost produse aproape 54 de milioane de tone de gunoaie electronice. Acest lucru înseamnă că fiecare individ de pe planetă a aruncat, în medie, șapte kilograme de astfel de deșeuri, la o populaţie globală estimată la 7 miliarde de locuitori, susţin experţii.

Dintre cele 184 de ţări incluse în studiu, anul trecut China și Statele Unite au fost atât cei mai importanţi jucători pe piaţa de echipamente electrice și electronice, cât și cei mai mari producători de gunoi electronic. China a produs circa 11 milioane de tone de EEE (aparate pe bază de baterii sau cu cablu de alimentare), dar și 7,3 milioane de tone de deșeuri electronice. În SUA au fost produse 10 milioane de EEE, în timp ce cantitatea de gunoi electronic a depășit 9 milioane de tone. În Europa au fost aruncate circa 9,9 milioane de tone metrice de deșeuri electronice, în timp ce s-au produs peste 12 milioane de tone.

Ţara noastră a produs peste 262.000 de tone de EEE și mai mult de 176.000 de tone de deșeuri electronice. Acest lucru înseamnă că fiecare dintre cei 21 de milioane de locuitori ai României a aruncat peste 7 kilograme de deșeuri electrice.

Împreună cu harta globală a fost publicat un raport efectuat de experţii de la Institutul Tehnologic din Massachusetts, Centrul Naţional pentru Reciclarea Electronicelor din SUA. Potrivit datelor, în Statele Unite numai 56% din cantitatea totală de deșeuri produsă în 2010 a fost colectată fie pentru reciclare, fie pentru refolosire.

O mare parte dintre dispozitivele electronice aruncate sunt exportate în regiunile sărace, pentru a fi reutilizate. Multe ajung însă în zone din Africa sau Asia „sub false pretexte", potrivit reprezentanţilor Interpol, scrie The Guardian. „O mare parte este fals clasificată drept 'bunuri folosite' deși, în realitate sunt nefuncţionale. Acestea sunt adesea redirecţionate către piaţa neagră și deghizate sub formă de bunuri utilizate pentru a evita costurile asociate reciclării legitime. O proporţie substanţială din exporturile de deșeuri electronice merg în ţări din afara Europei, inclusiv în ţările din vestul Africii", a declarat purtîtorul de cuvânt al Interpol. Acesta subliniază totodată pericolul fenomenului care poate provoca „poluarea semnificativă a mediului și poate expune populaţia locală unor riscuri privind sănătatea".

Demersul știinţific își propune rezolvarea problemei provocate de acumularea îngrijorătoare și în creștere a deșeurilor electronice la nivel global. În acest scop, experţii propun câteva recomandări pentru administrarea situaţiei, care includ măsuri precum construirea unor coduri de reglementare a bunurilor electronice utilizate, de urmărire a drumului parcurs de acestea, dar și cooperarea și schimbul de informaţii între autorităţile care importă și exportă aceste echipamente.