Credinţa în fantome, un fenomen ce „bântuie” viaţa multor britanici

379

În mod surprinzător, în plină dezvoltare știinţifică, fantomele continuă să suscite interes. După secole întregi de observaţii care nu au dus la nicio dovadă a existenţei lor, un studiu recent sugerează că în Marea Britanie credinţa în fantome este în creștere. Însă, nici România nu pare a constitui o excepţie.

Mai mult de jumătate dintre cei care au luat parte la cercetări (52%) au declarat că ei cred în supranatural. Această tendinţă este în creștere, comparativ cu alte două studii anterioare din 2005 și 2009, care au indicat un procent de aproximativ 40%. De asemenea, sondajul a constatat că una din cinci persoane supuse cercetării a pretins că a trăit o experienţă paranormală, relatează The Telegraph.

Referitor la datele acestui studiu, Dave Wood, președintele Asociaţiei pentru studiul știinţific al fenomenelor paranormale, a declarat că „creșterea numărului celor care cred în fantome este o surpriză pentru noi și procentul este semnificativ mai mare decât ceea ce noi consideram a fi media istorică.”

În opinia sa, această situaţie se poate datora faptului că, „într-o societate care e dominată de incertitudine economică și saturată de informaţii și tehnologie, oamenii caută refugiu în paranormal, așa cum în trecut au căutat refugiu în religie”.

Concluzia lui Wood pare a fi confirmată de o evidentă scădere a interesului faţă de aspectele religioase, comparativ cu încrederea tot mai crescută a britanicilor în fenomenele paranormale. Astfel, un studiu din anul 2008 dezvăluia faptul că numai 54% din englezi cred în existenţa lui Dumnezeu, în timp ce un procent de 58% considerau evenimentele supranaturale ca fiind adevărate. Mai mult de atât, aproximativ 37% au spus că extratereștrii și fantomele stau la baza sistemului lor de credinţe.

Cine s-ar fi aşteptat ca numărul celor pasionaţi de identificarea fantomelor este în creștere? Cu toate acestea, iată că unii cercetători spun că fenomenul este într-o asemnea expansiune, încât au reușit chiar să facă un top în ce privește răspândirea credinţei în fantome la scară mondială. Deloc surprinzător, pe primul loc se află Marea Britanie, care deţine celel mai multe castele „bântuite”. Urmează Franţa, Statele Unite și mai multe ţări nordice. Și România a ajuns să ocupe un loc important, odată cu consolidarea brandului Dracula, scrie ziare.com.

Turismul românesc exploatează această legendă asociată fenomenelor paranormale pentru a atrage cât mai mulţi vizitatori. Totuși, Dracula nu este singurul caz mediatizat. De curând, cu ocazia cererii de retrocedare a castelului de la Câmpina, a revenit în atenţia publicului povestea fantomei Iuliei Hașdeu, fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu. În interiorul castelului se poate vedea și astăzi, camera obscură, unde tatăl Iuliei desfășura ședinţe de spiritism pentru a lua legătura cu fiica sa dispărută prematur. Localnicii susţin că noaptea, dincolo de porţile închise ale castelului se aude Iulia cântând la pian, dar și strigătele de bravo ale tatălui care își încurajează fiica. Unii martori afirmă chiar că au văzut fantoma Iuliei pe terasa castelului, şi că aceasta ar fi purtat o rochie albă și ar fi avut în braţe un buchet de margarete.

În mod evident, părerile despre existenţa fantomelor sunt împărţite, controversa fiind alimentată de nenumăratele dovezi pe care susţinătorii acestui fenomen încearcă să le aducă în sprijinul veridicităţii lor. Convinși de existenţa lor reală, mulţi dintre susţinători se „specializează” ca vânători de fantome, așa cum o fac membrii unui Ghost Club din Marea Britanie. În schimb, cercetătorii de la Institutul de Psihiatrie din Londra susţin că zgomotele făcute de fantome nu sunt decât cel mult iluzii auditive cauzate de anxietate sau de infrasunetele naturale.