Creştinii copţi ameninţă cu retragerea din Adunarea Constitutivă

56

Creştinii copţi ameninţă cu retragerea din Adunarea Constitutivă, care se ocupă de întocmirea unei noi constituţii egiptene, deoarece consideră că aceasta îi reprezintă doar pe islamişti, fără a ţine cont de alte tendinţe politice.

Biserica Coptă crede că noua constituţie, întocmită de către această adunare, nu va respecta şi nu va ţine cont de cererile copţilor. Aceştia au cerut ca noua constituţie să includă următoarele aspecte: Statul să fie civil şi democrat, să se respecte drepturile omului, iar legile pentru cei care nu sunt musulmani să fie propriile lor legi religioase, notează christianpost.com.

După ce preşedintele Morsi a fost demis, constituţia a fost suspendată. În prezent, în mare parte, actul fundamental a fost rescris şi urmează să fie votat, însă nu s-au stabilit anumite aspecte în ceea ce priveşte legea Sharia. Creştinii cer ca acest nou document să-i ferească de persecuţiile de care au avut parte în ultima vreme, după demiterea lui Morsi. În luna august, islamiştii au distrus mai bine de 70 de biserici şi instituţii religiose şi au omorât patru persoane. Luna trecută, alte patru persoane au fost omorâte în timp ce se oficia o nuntă.

Din anul 1980, legile egiptenilor s-au bazat pe Sharia, legea islamică, într-o ţară de aproximativ 80 de milioane de locuitori, dintre care, 10% sunt creştini. În afară de creştinii copţi, care ameninţă cu retragerea din Adunarea Constitutivă, compusă din 100 de membri, dintre care jumătate fac parte din Parlament, condus de grupuri islamiste, s-au retras deja diferite partide liberale şi laice. Redactarea constituţiei este unul dintre cele mai importante aspecte ale tranziţiei egiptene, care se va încheia cu alegerea unui nou preşedinte, în cadrul alegerilor care vor avea loc la data de 23 şi 24 mai 2014.