De ce continuăm să facem acţiuni despre care știm că ne fac rău

51

Oscilăm deseori când suntem puși să alegem între a face un lucru care ne produce satisfacţie, însă despre care suntem siguri că ne face mai mult rău decât bine.

Chiar dacă sunt conștienţi de riscurile la care se expun aprinzându-și o ţigară, fumătorii nu renunţă la viciul lor. Chiar dacă sexul ocazional și neprotejat poate cauza boli grave, acest obicei persistă. În faţa acestor alegeri suntem bombardaţi cu mesaje contradictorii. De fiecare dată când alegem să facem o acţiune despre care știm că ne face rău, lupta din interiorul nostru este câștigată de tentaţie, în detrimentul argumentelor logice, sugerează dr. Valerie A. Curtis, specialist în epidemiologie și antropologie la London School of Hygiene & Tropical Medicine, într-un articol pentru Psychology Today.

Dintr-o altă perspectivă, Melanie Tonia Evans, expert în relaţii, scrie pe blogul ei că, de multe ori, dorinţa sau tentaţia acelor lucruri despre care știm că ne fac rău ne creează o senzaţie de gol atunci când nu e satisfăcută. Astfel, ne concentrăm mai mult asupra elementelor lipsă, nu asupra a ceea ce avem. În mod instinctiv, primul impuls este să umplem golul cu ceea ce lipsește. Inevitabil însă, golul va apărea din nou, la fel și pofta, pe care dacă nu o vom satisface, vom experimenta (din nou) acea stare negativă care ne-a împins și prima dată către acţiune.

Pentru ca argumentele raţionale să învingă în lupta cu tentaţia, este nevoie să „luptăm cu natura umană, nu împotrivă", sugerează dr. Curtis. Altfel, riscăm să cădem în plasa lipsei de autocontrol. Recunoașterea înclinaţiei spre păcat, cunoașterea propriilor slăbiciuni, fuga în direcţia opusă ispitei și gândul la consecinţele faptelor pe care le săvârșești sunt doar câteva dintre metodele care te pot ajuta să faci faţă tentaţiilor care apar și care, uneori, îţi înfrâng raţiunea.