Credinţa ajută pacienţii să trăiască mai mult

17

Pacienţii care mărturisesc că "Îl caută activ pe Dumnezeu" au mai multe şanse de supravieţuire după o operaţie complexă precum transplantul de ficat, indiferent de credinţa pe care o adoptă.

   

    Potrivit unui studiu publicat în jurnalul Liver Transplantation, pacienţii care mărturisesc că au o credinţă puternică au de trei ori mai multe şanse de supravieţuire decât ceilalţi pacienţi, "chiar şi dacă nu participă la ceremoniile religioase ale unei biserici."

    Coordonatorul studiului, dr. Franco Bonaguidi, spune că, în urma studiului, a observat că pacienţii care au apelat la religie pentru a-şi rezolva problemele, cei care au cautat în mod activ "ajutorul lui Dumnezeu" şi care au avut încredere în religia lor, au avut "o durată de supravieţuire post-transplant mai lungă."

    Mai exact după doi ani de monitorizare post-operatorie pacienţii credincioşi aveau o rată de supravieţuire de trei ori mai mare decât pacienţii nereligioşi. La trei ani de la operaţie procentul pacienţilor religioşi care decedaseră a fost de 7%, în timp ce proporţia celorlalţi pacienţi ajungea la peste o cincime din totalul celor monitorizaţi.

    Studiul a constat în analiza evoluţiei, pe o durată de trei ani, a 179 de pacienţi care au primit un transplant de ficat între ianuarie 2004 – decembrie 2007.