Liu Xiaobo a primit Nobelul pentru Pace

29

    Dizidentul chinez Liu Xiaobo a câştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace 2010, pentru maniera non-violentă în care a solicitat ţării sale natale să respecte drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Autorităţile din China au cenzurat răspândirea materialelor de presă care înştiinţau populaţia chineză cu privire la această veste şi au acuzat comitetul norvegian care acordă premiul că îşi violează propriile principii onorând "un infractor."

    Intelectualul chinez Liu Xiaobo a pledat pentru democraţie şi aplicarea drepturilor omului în China, timp de 20 de ani. El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la 10 decembrie 2008, scrie Mediafax. În 2009 a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru "incitare la subminarea puterii de stat", pedeapsă pe care Liu, în vârstă de 54 de ani, o ispăşeşte şi în prezent.

    Comitetul de acordare a premiului Nobel a apreciat abordarea pacifistă a lui Liu, care a militat pentru o schimbare politică treptată şi paşnică şi care şi-a manifestat opoziţia faţă de ideea unei confruntări cu guvernul chinez.

    Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat dezacordul în privinţa deciziei comitetului Nobel de a-i oferi distincţia pentru pace lui Liu şi a declarat în schimb că premiul ar fi trebuit folosit, mai degrabă, pentu promovarea prieteniei şi a dezarmării.