Majoritatea americanilor, religioși sau nu, cred în existenţa unui Creator

137

Peste 40% dintre persoanele nereligioase (atei, agnostici și neafiliaţi) cred că există un Creator care a proiectat universul și care definește moralitatea.

Nu mai puţin de 79% dintre americani cred că însăși existenţa noastră este o dovadă a faptului că cineva ne-a creat, arată un studiu al LifeWay Research. În același timp, 72% dintre americani cred că, din moment ce universul este organizat, există și un Creator care l-a proiectat, conform sondajului telefonic realizat pe un eșantion de 1.000 de americani.

Procentul persoanelor nereligioase care văd dovezi ale existenţei unui creator este mai mic decât al celor religioase. Circa 43% dintre cei nereligioși cred că „Faptul că existăm înseamnă că cineva ne-a creat”, iar 46% dintre ei sunt de acord cu afirmaţia: „Din moment ce universul a fost organizat, cred că există un Creator care l-a proiectat.”

În schimb, doar 66% dintre americani și 33% dintre persoanele nereligioase cred că moralitatea este un argument în favoarea existenţei unui Creator.

Standardele morale similare din diferite culturi reprezintă pentru mulţi o dovadă a faptului că cineva a imprimat un standard comun în conștiinţa umană”, a spus Ed Stetzer, director executiv al LifeNew Research. „Merită menţionat faptul că argumentul moral este mai puţin convingător, poate din cauza schimbării standardelor noastre cu privire la ceea ce este sau nu este moral”, a continuat acesta.

Diferenţe religioase

Procentul creștinilor care văd dovezi ale existenţei lui Dumnezeu este mult mai mare. Astfel, 91% dintre creștinii și 95% dintre evangheliciii cred că existenţa fiinţelor umane reprezintă o dovadă a existenţei unui Creator, iar 81% dintre creștini și 85% dintre evanghelici folosesc argumentul structurii universului.

Și în cazul creștinilor, scade procentul celor care cred că existenţa moralităţii dovedește existenţa unui creator care determină valorile morale, doar 77% dintre creștini și 83% dintre evanghelici afirmând că existenţa standardelor morale indică un creator care definește binele și răul, conform comunicatului transmis de LifeNew Research.


 

i În categoria creștinilor, au fost incluși catolicii, protestanţii, ortodocșii și cei neafiliaţi unei anumite confesiuni.

ii În cadrul studiului, în categoria evanghelici au fost incluși cei ce se consideră născuţi din nou, evanghelicii sau creștini fundamentaliștii.

Foto: Pixabay.com