Avea doar 23 de ani când setea după Adevăr, singura valoare în care tânărul Clifford credea fără clintire, l-a adus în pragul unei decizii radicale: să creadă în Dumnezeu.

Clifford Goldstein a crescut într-o familie de evrei secularizaţi și, prin urmare, nu credea în prea multe. Credea însă în Adevăr și în căutarea lui a pornit încă din tinereţe.

Experimentând creativ viaţa

Nu știa ce este acest adevăr, așa că atunci când a pornit în căutarea lui nu și-a impus graniţe. În primul an de facultate, cu banii pe care îi economisise în timpul liceului, a început să călătorească în ţări depărtate de Statele Unite, unde locuise și studiase. Europa și Africa de Nord au fost locurile în care tânărul Goldstein își petrecea vacanţele de vară. Revenit la școală s-a apucat cu perseverenţă de parașutism.

În tot acest timp scria, cu gândul că aceasta este menirea lui în viaţă. Sub influenţa mai multor scriitori din familia lui, Goldstein nu se imagina având vreun alt loc de muncă, decât acela de pe scaunul din faţa unei mașini de scris.

Acea felie de pizza care îţi schimbă viaţa

Un moment banal într-un restaurant a fost profund revelator pentru el. Cu o carte de filosofie în mână și o felie de pizza în faţa lui, tânărul Clifford a realizat mai lucid ca niciodată că, dacă Adevărul există, atunci merită să facă tot ce îi stă în putinţă ca să îl afle.

Un citat din cartea de filosofie, mărturisea Goldstein, i-a schimbat viaţa: „Pentru a putea trăi cea mai bună dintre vieţile posibile pe pământ, trebuie să afli motivul pentru care ești aici și apoi să trăiești în conformitate cu el”.

Privind la felia de pizza, tânărul și-a dat seama că pot exista mii de opinii cu privire la cum a ajuns acea felie la el în farfurie. Oamenii sunt liberi să creadă ce doresc, iar asta nu schimbă cu nimic modul în care pizza a ajuns, cu adevărat, în farfurie. În mod similar și Adevărul, ca valoare, există în afara „adepţilor” lui și a celor care îl contestă sau care îl înlocuiesc cu diferite falsuri.

În seara aceea, își amintea Goldstein, „mergeam pe stradă gândindu-mă că dacă este omenește posibil să aflu care este acest adevăr, voiam să îl aflu, indiferent unde m-ar fi dus sau la ce ar fi trebuit să renunţ”.

Anii care au urmat au fost ca o școală în care, spune autorul, a învăţat să se rupă de viziunea materialistă și atee asupra vieţii în care fusese educat. În acea perioadă de frământări interioare, munca la romanul căruia îi dedicase aproape în totalitate timpul și energiile lui l-a adus la momentul în care, povestește el, a fost nevoie de o minune ca să scape.

Minunea

Într-o seară, pe când lucra încă la roman, Goldstein a simţit că Dumnezeu este nemulţumit de felul în care idolatrizează el această carte și că îi cere să renunţe la ea, dându-i foc. S-a luptat cu ideea aceasta o vreme, gândindu-se la investiţia pe care o făcuse constant timp de doi ani de zile pentru a-și vedea romanul finalizat. Totuși, gândul că romanul îi acaparase cu totul existenţa a fost mai puternic decât teama de renunţare.

Așa se face că, luând o tavă primită de la mama lui, Goldstein și-a incendiat munca de doi ani de zile și n-a avut nicio urmă de regret după aceea. „Încă nu știu cum am reușit”, mărturisea el, în videoclipul Bestseller, publicat în urmă cu câteva zile.

„Mă veţi căuta și Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta din toată inima”, un verset din cartea Ieremia (29:13) din Vechiul Testament, a fost explicaţia monumentală pe care Goldstein a dat-o experienţei lui, ca o încurajare pentru toţi că aceasta poate fi experienţa oricui își păstrează inima dornică și deschisă.

Întreaga poveste, în stilul fluent și savuros marca Goldstein, este disponibilă în cartea lui, The Clifford Goldstein Story (Povestea vieţii mele),  care a fost tradusă și publicată în limba română în cadrul Colecţiei „Semnele timpului”. Scurt-metrajul Bestseller, o producţie a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a fost scris și filmat de Brandan Roberts, un tânăr artist inspirat să realizeze acest film după ce a citit cartea biografică The Clifford Goldstein Story.

(Activaţi subtitrarea apăsând Cc.)

Emisiunea „Perspective” difuzată de Speranţa TV a acordat un spaţiu extins experienţei autorului american. Invitaţii din platou, lector dr. Corina Matei de la Universitatea Spiru Haret, conf. dr. Dumitru Borţun de la S.N.S.P.A. și pastorul Adrian Bocăneanu, Directorul de Relaţii Externe al Centrului Media Adventist, au discutat cele mai pasionante elemente ale poveștii și modul în care ideile lui Goldstein s-au intersectat cu vieţile lor. Poţi urmări aici emisiunea.