Studiu: Cu cât suntem mai inteligenţi, cu atât suntem mai puţin dispuși să credem în Dumnezeu

834

O meta-cercetare care a analizat rezultatele unor studii ce acoperă o perioadă de un secol arată că oamenii, cu cât sunt mai inteligenţi, cu atât sunt mai puţin dispuși să creadă în Dumnezeu.

Cercetarea a fost coordonată de Miron Zuckerman, psiholog la Universitatea din Rochester, care a examinat rezultatele a 63 de studii (între care unul datând din 1920), toate analizând corelaţia dintre inteligenţă și religiozitate. Majoritatea acestor studii au descoperit că oamenii erau cu atât mai puţin dispuși să fie religioși, cu cât erau mai inteligenţi.

„Raportul dintre inteligenţă și religie este negativ", a apreciat Zuckerman, spunând că „am realizat asta într-o etapă foarte timpurie a studiului". Însă, spune coordonatorul, acest lucru nu înseamnă că numai oamenii nerozi cred în Dumnezeu, ci doar că persoanele inteligente ar putea avea mai puţină „nevoie" să creadă în Dumnezeu. „Este într-adevăr un mesaj greșit acela că dacă cred în Dumnezeu înseamnă că sunt prost", a spus Zuckerman. „N-aș paria pe asta, fiindcă aș risca să pierd o grămadă de bani".

În schimb, a mai spus autorul studiului, este posibil ca oamenii mai inteligenţi să își împlinească anumite nevoi de bază (sau „funcţii" în limbaj psihologic) în afara religiei. Aceste funcţii includ stima de sine, simţământul apartenenţei la o comunitate și sentimentul unui scop. „Noi zicem că e posibil ca un nivel ridicat de inteligenţă să răspundă acestor nevoi similar religiei."

Lillian Daniel, pastor congregaţionalist comentează pe marginea acestui studiu spunând că „problema nu e că inteligenţa conduce la ateism, sau educaţia conduce la pierderea credinţei. Ci eu cred că este o anumită presiune a grupului, care se exercită pe măsură ce cineva avansează pe scara educaţională, și care te împinge să cataloghezi religia drept fundamentalism. Este una dintre ultimele prejudecăţi acceptabile, într-un mediu care se mândrește cu faptul că este deschis la minte, conchide Daniel, citată de Religion News.