Tot mai mulţi adolescenţi renunţă la biserică din cauza politicii

370

Schimbarea face parte din procesul de maturizare și este ceva obișnuit ca tinerii să își schimbe locuinţa, locul de muncă, până și prietenii. Dar se pare că a devenit ceva obișnuit și ca tinerii să regândească rolul bisericii în viaţa lor, arată rezultatele unei analize LifeWay Research.

Două treimi (66%) dintre tinerii americani care au frecventat constant o biserică protestantă ca adolescenţi, adică pe perioada liceului, declară că între 18 și 22 de ani au avut o perioadă de cel puţin un an în care nu au mai mers la biserică. Aceste numere nu sunt chiar o noutate. De cel puţin 10 ani, de când LifeWay research face acest sondaj, bisericile protestante din America se confruntă cu aceleași procentaje, cu diferenţe minore de la un an la altul.

Ce s-a schimbat însă sunt motivele. Topul primelor motive amintite – începerea universităţii și mutatul de acasă, ipocrizia și tendinţa de a judeca a membrilor bisericii, lipsa unei conexiuni cu membrii bisericii și responsabilităţile jobului – a rămas aproape la fel. Însă pe locul 4 al celor mai amintite motive și cel care a înregistrat cea mai mare creștere este „dezacordul cu poziţia bisericii pe probleme sociale și de politică”. În 2007, doar 15% dintre despondenţi au menţionat acest motiv. În prezent, procentul este la 25%.

Având în vedere că proporţia tinerilor care părăsesc biserica nu s-a schimbat semnificativ, nu se poate conchide că deodată politica generează un nou segment de oameni care altfel nu ar fi plecat. Dar se poate spune că părerile politice exprimate în biserică au mai multă influenţă asupra celor care pleacă, notează Religion News.

Reacţia cea mai evidentă și mai comodă, aceea de a separa complet biserica de politică, nu este neapărat cea mai bună reacţie. Desigur, biserica este Casa Domnului și nu o scenă pentru propagandă sau dezbateri politice. Cu toate acestea, tinerii își doresc o credinţă care să fie relevantă pentru viaţa lor și în afara bisericii, care să poată să ofere răspunsuri relevante la problemele societăţii de azi, inclusiv la cele de sorginte politică.

Dar lăsând politica la o parte, fiindcă nu ea este cauza primară pentru care tinerii pleacă din biserică, ce se observă este că în 10 ani biserica nu a progresat deloc pe cauzele principale amintite de tineri, și anume faptul că nu există o comuniune reală în biserică și că membrii bisericii sunt ipocriţi și se îndeletnicesc cu judecatul unora și a altora. Dacă biserica nu își poate rezolva aceste carenţe majore, cu greu și-ar putea închipui cineva că va fi o lumină de urmat în această lume, tot mai falsă și preocupată de aparenţe.