Excepţii oferite de Trump instituţiilor religioase, blocate în tribunal

186

Un judecător federal a blocat intrarea în vigoare în toate statele americane a unei legi a administraţiei Trump care privește accesul la metode contraceptive în cadrul asigurărilor de sănătate.

Un număr de 55 de milioane de femei au beneficiat de acces gratuit la metode contraceptive după ce fostul președinte american Barack Obama a obligat toate companiile și instituţiile să le includă în pachetele asigurărilor de sănătate. Legea le oferea instituţiilor religioase posibilitatea de a cere să fie exceptate de la lege, însă într-un cadru foarte restrâns, care le-a dat multora bătăi de cap.

Înainte să preia președinţia de la Obama, Donald Trump a promis să elimine această obligativitate pentru a veni în ajutorul instituţiilor religioase care se opun metodelor contraceptive. În varianta actuală, care a intrat în vigoare de anul acesta, numărul companiilor care pot cere să iasă de sub incidenţa legii este de așteptat să crească din moment ce Trump a lărgit cadrul de la „motive religioase” la „motive morale”, scrie BBC.

Însă legea nu poate fi aplicată la nivel naţional după ce doi judecători federali au dat hotărâri de suspendare a legii, la cererea procurorilor din Pennsylvania și din New Jersey. Deocamdată, 13 state împreună cu Washington D.C. intră sub incidenţa hotărârii judecătorești.

În același timp, în ceea ce liberalii consideră o altă îngrădire a drepturilor reproductive ale femeilor, statul Carolina de Sud a introdus o nouă lege care interzice avortarea feţilor în cazul cărora se înregistrează bătăi ale inimii. Legea obligă femeile să facă o ecografie pentru a detecta bătăile inimii, iar dacă pacienta dorește să continue cu avortul, deși nu prezintă o afecţiune medicală care să îl impună, doctorii care sunt de acord cu procedura riscă amenzi de până la 10.000 de dolari și doi ani de închisoare, notează Christian Headlines.

„Avem o obligaţie morală de a proteja viaţa. Sistemul este pregătit pentru o legislaţie pro-viaţă și este momentul potrivit să luptăm ca aceste legi să treacă”, a declarat reprezentantul statului, Steven Long, făcând aluzie la faptul că America este condusă acum de un președinte pro-viaţă.