Colapsul Siriei ar putea pune în pericol creştinii din Orientul Mijlociu

13

Colapsul Siriei ar putea fi considerat o victorie a jihadului, ceea ce ar pune în pericol creştinii din Orientul Mijlociu, potrivit lui Yonadam Kanna, membru al Adunării Naţionale Irakiene şi Secretarul General al Mişcării Democratice Asiriene.

În opinia lui Yonadam Kanna, viitorul creştinilor în Orientul Mijlociu depinde de regimul, sistemul politic al fiecărei regiuni: dacă este vorba de o regiune cu un sistem liberal, unde drepturile omului sunt recunoscute, atunci creştinii nu vor întâmpina aşa multe probleme; dacă este vorba de o regiune în care predomină islamismul fanatic, situaţia creştinilor este dificilă. Un exemplu ar fi Siria, unde, dacă ar triumfa jihadul, creştinii ar fi în mare pericol şi nu numai ei, ci şi musulmanii din Siria şi din restul Orientului Mijlociu, notează christianpost.com.

Faptul că şansele Siriei de a fi o ţară liberală, democratică sunt mici, poate afecta şi Irakul, deoarece extremiştii nu-şi ascund intenţia de a invada această ţară, după Siria. Ei se tem de libertate, de democraţie; ei nu vor o ţară liberă şi liberală şi nici nu vor să recunoască drepturile omului sau drepturile femeii, despre care cred că ar contrazice Sharia.

Yonadam Kanna atrage atenţia opiniei publice şi a Naţiunilor Unite prin declaraţiile sale, îndemnându-i pe cei în putere să nu facă din cei din regiunile Orientului Mijlociu nişte victime ale intereselor şi politicii lor. Chiar dacă Europa are nevoie de energia şi resursele lor, să ţină cont şi de faptul că mai bine de 90.000 de persoane au murit din cauza acestor politici. Reformele politice paşnice sunt binevenite, de asemenea, şi susţinerea liberalilor, însă îngăduirea conflictelor şi sprijinirea economică a acestora şi furnizarea de arme pentru a se omorî între ei, este o mare greşeală. Este nevoie de oameni care să sprijine mişcările liberale, mişcările democrate şi libere şi care să facă schimbările necesare în mod paşnic, nu prin violenţă şi nici pe baze rasiste sau religioase.