Evreii maghiari se bucură de sprijinul acordat de creștini

104

Evreii și romii din Ungaria suferă discriminări puternice și cu origini neașteptate. Pe 4 mai, Budapesta a fost scena unui rally care a reunit sute de suporteri ai mișcării politice de extremă dreaptă, care au lansat sloganuri anti-semite și anti-rome. Mai trist este că, în spatele acestei mișcări a stat, inclusiv, o figură religioasă creștină: pastorul Lorant Hegedus, împreună cu soţia lui, Eniko.

Biserica Reformată din Ungaria a început procedura de răspopire a pastorului Hegedus și de retragere a dreptului de a predica în biserica sa din Piaţa Libertăţii, din Budapesta, după ce soţia pastorului a susţinut un discurs anti-semit, la un rally organizat pentru a disemina mesaje împotriva evreilor și împotriva Israelului. Fotografia alăturată îl arată pe pastor stând în culise, în timp ce soţia lui vorbește la adunarea anti-semită.

„Aceasta este o provocare permanentă," a declarat Gustav Bolcskei, episcopul Bisericii Reformate din Ungaria, referindu-se la acţiunile lui Hegedus. „Nu are nimic de a face cu Evanghelia."

Comunitatea de 80.000-100.000 de evrei din Ungaria apreciază eforturile de sprijin pe care le-au primit din partea creștinilor. „Suntem mulţumiţi de acţiunile bisericilor," a declarat Peter Feldmajer, care și-a încheiat duminică mandatul de președinte al comunităţii evreiești din Ungaria. „Probabil că Hegedus va fi concediat," a mai spus Feldmajer, pentru Reuters. Pastorul acuzat a refuzat să dea declaraţii presei.