Creştinismul nu îi lasă indiferenţi pe americani

31

Unu din cinci americani susţine că religia creştină promovează violenţa şi ura în numele lui Iisus Christos. Opoziţia creştinilor faţă de căsătoriile între persoane de acelaşi sex, implicarea bisericilor în viaţa politică şi intoleranţa sunt aspecte negative ale implicării creştinismului în viaţa publică, identificate de unii americani. Totuşi, religia creştină a contribuit pozitiv la dezvoltarea societăţii americane, în ultimii ani. Este opinia majorităţii americanilor.

Concluziile despre impactul creştinismului în SUA se bazează pe un sondaj realizat la nivel naţional de Barna Group. Rezultatele sondajului au fost publicate ieri.

Unu din cinci respondenţi adulţi a declarat că, în Statele Unite, creştinii îi ajută pe săraci şi pe cei care fac parte din clasele sociale defavorizate să aibă o viaţă mai bună. În special adulţii cu vârste sub 25 de ani s-au arătat dispuşi să recunoască acest lucru. Majoritatea ne-creştinilor intervievaţi au identificat sprijinirea săracilor şi a claselor defavorizate drept cel mai bun lucru pe care l-au făcut creştinii pentru societate.

Evanghelizarea şi misiunea, în acestea fiind incluse toate eforturile pentru promovarea Evangheliei lui Iisus Christos şi pentru convertirea la creştinism a cât mai multor persoane, reprezintă a doua contribuţie pozitivă majoră identificată de respondenţi. Unu din 6 adulţi consideră că activitatea de popularizare şi răspândire a religiei creştine are un impact pozitiv asupra societăţii. Creştinii evanghelici (25%) au fost grupul cel mai numeros care a recunoscut importanţa activităţilor misionare.

Studiul a relevat că, deşi multe biserici se tem că eforturile de prezentare a Evangheliei ar putea să îi deranjeze pe americani, mai puţin de un procent dintre respondenţi s-au plâns că membrii bisericilor sunt prea agresivi în eforturile lor misionare. Un număr relativ mic de creştini obişnuiesc să le vorbească oamenilor despre credinţa lor şi să-i încurajeze să se convertească la creştinism, conform unui sondaj realizat anterior de Barna Group.

Religia creştină a dat formă valorilor şi idealurilor morale ale naţiunii şi continuă să le susţină. Aceasta este a treia contribuţie pozitivă pe care creştinismul o aduce vieţii sociale. Unu din şapte adulţi chestionaţi de Barna Group au oferit acest răspuns.

Impactul pozitiv al creştinismului asupra familiei a fost menţionat de 6% dintre respondenţi, în timp ce un procent de 5% au amintit activismul creştin împotriva avortului.

Unu din zece adulţi chestionaţi a afirmat că religia creştină nu a avut nici un impact pozitiv asupra societăţii americane. Această opinie s-a regăsit în special în rândul celor care aparţin unei alte religii decât creştinismul (23%) şi al celor care s-au declarat atei sau agnostici ((27%).

Paradoxal, generaţia Baby Boom – adică grupul celor faimoşi pentru mişcarea Woodstock, libertinismul sexual, folosirea frecventă a drogurilor şi creşterea semnificativă a numărului de divorţuri – s-a remarcat prin recunoaşterea moralei creştine şi prin aprecierea valorilor susţine de creştini.

Sondajul a fost realizat în perioada 16-22 august a.c. şi s-a bazat pe întrebări deschise. Respondenţii nu au avut la dispoziţie variante de răspunsuri, ci au declarat ceea ce au gândit şi crezut în acel moment. Interviurile au fost realizate telefonic.