FMI se reformează și trasează o nouă ordine mondială

102

În cadrul summitului G20 din weekend a fost decisă echilibrarea polurilor de putere în lume. Ajutorul acordat Europei de FMI în plină criză financiară a venit în mare parte din Asia. Lumea a treia și ţări în curs de dezvoltare au arătat că pot schimba ordinea mondială. În decurs de un an FMI va avea alţi actori la masa votului.

FMI a început de săptămâna aceasta un nou parcurs după schimbările istorice votate în weekend. În urma summitului G20 din Coreea de Sud s-a decis că Fondul Monetar Internaţional va avea o structură de conducere și reprezentativitate schimbată. O mare putere de decizie va fi deţinută și de ţările în curs de dezvoltare.

Cea mai importantă echilibrare de forţe este intrarea ţărilor BRIC în primele zece, în ceea ce privește cotele de reprezentare. Brazilia, Rusia, India și China vor avea proporţional cu cota de reprezentare și puterea de vot dar și angajamentul financiar. „Cei mai mari zece membri ai Fondului… vor fi cei care merită să fie cei mai mari membri", a susţinut directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn. Decizia a fost evaluată de lider drept „cea mai mare reformă aprobată de organul de guvernământ" al acestei instituţii internaţionale, care va reprezenta tot mai mult ţările emergente şi în curs de dezvoltare.

„Europenii încă mai cred că sunt centrul lumii, însă, în realitate, asta nu mai e atât de clar. Acum, întrebarea de pe buzele tuturor este dacă Europa va rămâne un participant într-un joc cu mulţi jucători", a afirmat directorul FMI, citat de Der Spiegel. Ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, a calificat reforma drept o măsură care va permite „modificarea balanţei de puteri şi va acorda spaţiu tuturor economiilor, inclusiv celor emergente".

Europa a cedat 2 din cele 9 locuri ale consiliului director de 24 de membri, și a cedat 6% din voturile reprezentate. După SUA și Japonia China a devenit a treia putere din cadrul FMI. Fondul rămâne în continuare condus de un european, în timp ce Banca Mondială revine, în mod tacit, unui reprezentant american.

G20 a reunit în Coreea de Sud reprezentanţii ministerelor de finanţe și ai băncilor din ţările recunoscute cu economii bogate sau în curs rapid de expansiune. FMI reprezintă 187 de ţări, și are 920 miliarde de dolari la dispoziţie pentru a interveni la nivel global sau oriunde în lume. Deciziile luate în cadrul G20 vor trebui aprobate de bordul FMI și puse în aplicare până la finalul anului viitor.

Niciun articol afișat