În braţele Tatălui

7031

Timeea I-a promis lui Dumnezeu să nu iasă din voia Lui atâta timp cât va trăi. Era hotărâtă încă dinainte ca medicii să le spună părinţilor ei că nu mai are mult timp de trăit.

Când Timeea a fost botezată chiar de tatăl ei, pastorul Marcel Asanache, din Oradea, cei prezenţi aveau ochii în lacrimi. Momentul nu a fost impresionant numai prin aluzia la veșnicia viitoare pe care și-o dorește Timeea, ci și prin lupta pe care adolescenta o dă pentru a-și putea trăi prezentul.

Părinţi care n-au voie să obosească

Năucită de diagnosticul necruţător pe care l-a primit Timeea – cancer metastatic –, familia Asanache s-a aruncat într-o luptă cu timpul și cu boala, în care credinţa și ajutorul celor din jur le sunt singurele arme.

Primii medici care au evaluat starea Timeei au venit cu un verdict prea dur: un diagnostic terminal de adenocarcinom cu celule tip inel cu pecete. Însă părinţii s-au hotărât să nu se oprească la acest verdict și au cerut și părerea unor medici din străinătate. Un coleg pastor l-a sfătuit pe tatăl Timeei să încerce în Italia, acolo unde, în urmă cu câţiva ani, fetiţa acestuia primise șansa la viaţă pe care medicii români au considerat că nu o mai are. Ajunsă astfel la clinica din Padova, familia Asanache a primit o veste de care s-a agăţat cu toată nevoia.

„Nu suntem încă siguri, rezultatul va fi gata peste câteva zile, dar se pare că trăim sau experimentăm o minune”, scria mama Timeei pe contul ei de Facebook. Tomografia efectuată la clinica din Padova a infirmat prezenţa unei tumori în colon, deși medicii din România identificaseră tractul gastrointestinal drept sursă a cancerului de care suferă Timeea.

Atunci când tatăl adolescentei i-a arătat medicului italian rezultatele de la prima biopsie, acesta i-a spus că „nu îl interesează ce spun românii și că oricum diagnosticul a fost drastic”, povestea mama fetiţei. „În Cluj ni se spunea «nu se mai poate face nimic», aici ni se spune «facem tot ce este posibil». Poate este același lucru, dar sună diferit!” mărturisea tatăl Timeei.

Speranţa costă mult

Circa 200 de euro se duc în fiecare zi doar pe internarea adolescentei la Padova, iar perspectiva unei operaţii mai adaugă câteva zerouri bune la această sumă. Cifrele nu au milă, însă Dumnezeu are. „Dumnezeu e mare”, scria tatăl Timeei pe Facebook.

„În deznădejdea noastră și în această nebunie a afacerilor și a alergării, avem simţământul că Dumnezeu ne călăuzește și este la cârma vieţii noastre nenorocite… Când am văzut prima dată sprijinul vostru financiar, (…) puteam să-i spun copilului meu că nu suntem singuri în încercarea noastră, că Dumnezeu ne binecuvântează în disperarea noastră… acum și totdeauna suntem încrezători.”

Ajutor concret

Prietenii familiei Asanache și câţiva cunoscuţi s-au mobilizat exemplar ca să ajute. Sute de oameni au promis pe Facebook să se roage pentru Timeea, alăturându-se familiei în această luptă. Prietenii Timeei i-au trimis încurajări video, fotografii și mesaje care să o inspire. Mulţi încearcă să strângă bani pentru ea așa cum pot mai bine. O prietenă s-a gândit chiar să ofere zilnic spre licitaţie tablouri pe care le-a pictat, iar câștigătorii să doneze preţul licitat direct într-unul dintre conturile deschise pentru sprijinirea Timeei.

Euro: RO82RNCB0660046009900002
USD : RO55RNCB0660046009900003
Lei: RO89RNCB0318046009900001

deschise la Banca Comercială Română, titular Asanache Marcel, codul SWIFT: RNCB RO BU.

Familia Asanache are nevoie în continuare de sprijin pentru a putea achita cheltuielile de tratament, care nu fac altceva decât să se adune. Orice ajutor este bine-venit, fie că este vorba de rugăciune sau suport financiar. Pe lângă conturile de mai sus, în care pot depunde donatori din România, familia a deschis un cont special pentru donatorii din Statele Unite și Canada: Asanache Dumitru Florinel, Pottsville PA, banca Wells Fargo, nr cont: 5689915402 (pentru Timeea).

În Biblia Timeei este un verset în care adolescenta și cei dragi ai ei au nevoie, mai mult decât oricând, să creadă. „Braţul Tău este puternic, mâna Ta este tare”, spune Psalmul 89. Iar noi avem nevoie să învăţăm că, de cele mai multe ori, braţele lui Dumnezeu suntem noi.